U Kragujevcu Fijatov 500l zamenjuje Sitroenov električni C3

17.04.2023

12:54

0

Autor: 24sedam

Električni model “Sitroenovog“ novog „C3“ modela skapaće se u „Stelantisovom“ pogonu koji se priprema u Srbiji

U Kragujevcu Fijatov 500l zamenjuje Sitroenov električni C3
Novi sitroen c3 - Copyright Promo: Citroen

„Sitroen“ priprema novi „C3“ model ali u više varijanti. Evropska, u električnom izdanju, značajno razlikovati od svog „blizanca“ indijsko-latinoameričkog porekla.

Evropska platforma, motori i bezbednosna oprema biće drugačiji da bi zadovoljili evropske standarde. Ovo će posebno važiti za njegovu električnu varijantu „e-C3“, koja će biti efikasnija od istoimenog indijskog modela, a sklapaće se u Srbiji, u „Stelantisovoj“ fabrici koja se preuređuje u Kragujevcu (Fijat Krajsler Automobili Srbija), piše „Autorepublika“.

Prema izvorima, taj „C3“ će delimično poprimiti siluetu i avanturistički izgled međunarodnog C3, ali će se razlikovati od njega usvajanjem određenih stilskih kodova uvedenih u konceptu „Oli“.
Predstavljanje automobila očekuje se krajem jeseni 2023. godine, a prodaja kreće u prvom kvartalu 2024. godine.

Nova generacija „sitroen C3“ koja se još ne nudi na starom kontinentu dobila je nagradu za Svetski urbani automobil godine za 2023. godinu. U pitanju je indijska i južnoamerička verzija.

Tokom 2022. godine, „Sitroen“ je lansirao novu generaciju „C3“ (šifra CC21) u Indiji i Južnoj Americi. Dizajniran posebno za ova tržišta, ovaj podignuti gradski automobil tamo već uživa u komercijalnom uspehu.

Profimedia
Stiže mu električna zamena: Fijat 500l

 

U Indiji je u drugoj polovini 2022. prodato skoro 7.000 primeraka, što je brendu omogućilo da poveća godišnju prodaju skoro devet puta u ovoj zemlji. S druge strane Atlantika, 14.000 jedinica pronašlo je kupce nakon njegovog početka prodaje prošlog oktobra. Prodaja kompanije porasla je za 21 odsto u ovom regionu prošle godine.

Osvajanjem ove titule, „C3“ je nasledio „tojotu jaris kros“. Njegov rezultat od 707 poena mu je omogućio da ostavi iza kienski elektrilčni „GWM Ora fanki ket“ (692 poena) i „folksvagen tajgo“ (665 poena).

„Sitroen“ ističe da je indijsko-latinoamerički „C3“ „prvi model porodice od tri vozila međunarodnog karaktera, razvijen i proizveden lokalno“.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike