Cene gasa Evropljanima pale, ali samo Amerikanci trljaju ruke

17.03.2023

15:08

0

Autor: 24sedam

„Odvajanje“ EU od ruskog gasa je nakon godinu dana smirilo i tržište, ali se Evropljani ne raduju što je jedna dominacija zamenjena drugom

Cene gasa Evropljanima pale, ali samo Amerikanci trljaju ruke
Ilustracija - Copyright Profimedia

Povećane cene gasa u Evropi, koje su skočile nakon što je Rusija stala sa isporukama energenata, opale su onog trenutka kada su Evropska unija i njeni saveznici rešili da preduzmu konkretne mere da poprave situaciju, rekla je danas predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

- Onog trenutka kada smo nastupili ujedinjeno, da se udaljimo od Rusije, cene gasa su pale - rekla je Fon der Lajenova tokom posete norveškoj gasnoj platformi u Severnom moru, preneo je Rojters.

Trenutno su cene gasa na ICE berzi za holandsko TTF čvorište ispod 50 evra po megavat-času, a na vrhuncu energetske krize prošle godine bile su preko 320 evra. Doduše, ovako niskoj ceni je, pored, iz politčkih razloga, na vreme popunjenih rezervi, doprinela i neuobičajeno mala potrošnja zbog blage zime. 

I pored ovako niske cene, treba imati u vidu da je ona i dalje gotovo dvostruko veća nego što je to bilo početkom 2021. godine.

Screenshot: ICE berza
Cena niska, ali duplo veća nego pre krize

Lideri NATO-a i Evropske komisije stigli su danas na platformu Trol A, kako bi razgovarali o nabavkama energenata i infrastrukturi, naglašavajući značaj Norveške za isporuke gasa, nakon ruskog napada na Ukrajinu.

Nakon pada u snabdevanju ruskog gasa, Norveška je prošle godine postala najveći snabdevač Evrope prirodnim zemnim gasom. Međutim, celokupnim evropskim tržištem gasa generalno sada ipak dominira neko drugi.

Glavni isporučioci gasa (LNG) i nafte Evropi su saveznici iz SAD, ali tu ima jedan bitan problem – cene su paprene.

Italijanski poslovni dnevnik "Il sole 24 ore" ističe da je američki utečnjeni prirodni gas za poslednjih godinu dana nadoknadio pređašnje isporuke ruskog gasa EU za 50 odsto, a da velike količine stižu i iz Katara i drugih zemalja izvoznica.

Izvoz američkog LNG-a u EU je porastao u 2022. godini, procenjuje Institut za energetske, ekonomske i finansijske analize (IEEFA), na 55 milijardi kubnih metara, više nego duplo (137 odsto) od izvezenog u 2021.

Međutim, "Vašington nam pomaže, ali to plaćamo veoma skupo", navode novine.

Koliko je to skupo, precizira francuski ekonomski dnevnik „Lezeko“. Cena energenata u SAD je za tri do pet puta niža nego u Evropi. A da bi izazov globalne konkurencije bio još veći, Amerikanci sada uvode masovne subvencije po Zakonu o suzbijanju inflacije (IRA), gde Vašington sa 370 milijardi dolara kreditira firme ako u Americi proizvode zelenu energiju i tehnologiju.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

TAGOVI:

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike