Biće gasa i mimo Rusa: Srbija zakupila LNG terminal u Aleksandropolisu

15.03.2023

10:19

0

„Srbijagas“ je rezervisao kapacitete u skladištu tečnog prirodnog gasa u grčkoj luci

Biće gasa i mimo Rusa: Srbija zakupila LNG terminal u Aleksandropolisu
Tečni naftni gas - Copyright AP Photo/Koji Sasahara, File

Srbija je ozbiljno krenula u diversifikaciju svog snabdevanja gasom i pored ruskog gasa koji stiže iz pravca Bugarske i Mađarske, sada je otvorila i kanal prema Grčkoj.

- Srbija je već rezervisala 300 miliona kubika gasa u LNG terminalu za tečni prirodni gas u grčkoj luci Aleksandropolis – rekao je generalni direktor „Srbijagasa“, Dušan Bajatović.
Bajatović je rekao da će naša zemlja diversifikovati izvore snabdevanja gasa, s obzirom da je Srbiji, pored dve milijarde kubika gasa koje kupujemo od Rusije, potrebna još milijarda kubika gasa kako bismo bili potpuno bezbedni po svakom osnovu i mogli da proizvodimo električnu energiju.

Proširenje bugarske veze

Čelnik "Srbijagasa" je rekao za Televiziju Prva da u Bugarskoj od Varne do Sofije i od Beograda do Niša je mali kapacitet gasovoda i da će morati da bude proširen, kako bismo nabavljali gas i iz tog pravca.

- Pa ćemo raditi veliko proširenje narednim godinama. Imaćemo faktički mogućnost da nabavljamo gas iz austrijskog čvorišta Baumgarten, zatim preko Mađarske, Bugarske i Grčke. Takođe, imaćemo pristup grčkim LNG terminalima Revituza i Aleksandropolis. Mislim da će terminali biti gotovi ove godine i da možemo već da imamo neke efekte. Možda nešto uštinemo i sa gasovoda TAP (Transjadranski) i TANAP (Transanadolijski) - kazao je Bajatović.

On je napomenuo da ne zna da li smo u stanju da potpišemo neke dugoročne ugovore, ali da bismo mogli da uzimamo neke viškove od trgovaca koji potiču od balansiranja sistema ili ako neke kompanije bankrotiraju, pa niko ne preuzima taj gas.

Bajatović je dodao da je od Rusa, pored gasa koji kupujemo po ugovoru po naftnoj formuli, kupljeno dodatnih 600 miliona kubika u miksu 70 odsto berzanske cene (na čvorištu TTF), a 30 odsto po naftnoj formuli.

- To je bila nešto niža cena od berzanske, kupili smo nešto i na berzi, što smo pre svega uskladištili u Mađarskoj – rekao je Bajatović.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike