Zaštita potrošača ili elektrokompanija: EU predlaže fiksne cene struje

07.03.2023

15:07

0

Evropska unija će predložiti nova pravila čiji je cilj, navodno, zaštita potrošača od oscilacija cena na energetskim tržištima

Zaštita potrošača ili elektrokompanija: EU predlaže fiksne cene struje
Ilustracija - Copyright Profimedia/Pixabay

Evropska komisija je napravila predlog rešenja kojim se predlaže zaštita potrošača od skoka cena struje ali i zaustavlja inicijativa za dubinskom reformom tržišta energenata koje su tražile neke zemlje EU. EK, u predlogu u koji je danas imala uvid agencija Rojters, daje podršku ugovorima sa fiksnim cenama električne energije ako je iz zelenih izvora.

Ako neka od zemalja EU želi da podrži nove investicije u energiju vetra, sunca, geotermalnu energiju, hidroelektrane ili nuklearnu energiju, to treba da učini u obliku dvosmernog „ugovora za razliku u ceni“ (CfD) ili ekvivaletnog ugovora, stoji u nacrtu.

„Ugovori za razliku u ceni“ predviđaju da proizvođačima električne energije bude ponuđena fiksna ugovorena cena, bez obzira na kratkoročne promene na energetskim tržištima. Ako tržišna cena električne energije bude manja od ugovorene cene, vlada će isplatiti proizvođaču razliku. U slučaju da tržišna cena električne energije bude veća od ugovorene cene, ekstraprofit koji ostvaruje proizvođač će biti distribuisan konačnim potrošačima, precizira nacrt.

Cilj ovih promena je stvaranje okruženja u kome investitori mogu da ostvare stabilne prihode, kao i stabilizacija cena električne energije za konačne potrošače, zaključuje se u nacrtu. Ovakva vrsta ugovora neće važiti za proizvođače energije iz fosilnih goriva.

Stabilizacija cene gasa

Dok se priprema novi dil za „zelenu energiju“ na tržištu fosilnih goriva cene prirodnog gasa u Evropi se stabilizuju.

Nastavljajući pad od prošle nedelje, cene fjučersa u ponedeljak su bile najniže od avgusta 2021. godine. Cena gasa na referentno holandskom TTF čvorištu ICE berze je od poslednje nedelje februara ispod 50 evra po megavatu.

Francuski terminali za gas (LNG), zatvoreni su u danas zbog široko rasprostranjenih štrajkova, a u SAD regulatori energije traže više odgovora od glavnog izvoznog terminala za utečnjeni gas "Friport LNG" (Freeport LNG), pre nego što se u potpunosti ponovo pokrene nakon eksplozije prošle godine.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike