Gas na nizbrdici: Mala potražnja oborila cenu ispod 50 evra

28.02.2023

09:53

0

Autor: 24sedam

Rekordno niska potražnja za prirodnim gasom u EU čini da je cene pala na nivo pre izbijanja rata u Ukrajini

Gas na nizbrdici: Mala potražnja oborila cenu ispod 50 evra
Ilustracija - Copyright AP Photo/Koji Sasahara, File

Cena prirodnog gasa je u Evropi samo od početka godine izgubila 40 odsto, jer su Evropljani pred ovu zimu napravili najveće rezerve gasa dosad. Cena pada već tri meseca zaredom, što se nije desilo od izbijanja pandemije koronavirusa maja 2020. godine, i sada se fjučersi na berzi prodaju za 48 evra po megavatčasu na TTF čvorištu.

Ta cena danas deluje kao da je gas „džabe“, jer uz avgustu prošle godine u piku je bila gotovo sedam puta veća – nešto više od 320 evra. Ali, treba imati u vidu da je „normalna“ cena u ovo doba godine, kakve je recimo bila u martu 2021. godine, samo 16 evra po megavatčasu.

Poniruća cena gasa, koja bi trebalo da Evropi pomogne u suzbijanju inflacije i velikih energetskih troškova, došla je nakon velikih napora domaćinstava i kompanija da srežu korišćenje energenata tokom blage zime, piše „Blumberg“.

Potražnja je u regionu pala za 13 odsto u 2022, godini, što je najstrmiji zabeležen pad, stoji u kvartalnom izveštaju Međunarodne agencije za energetiku (IEA).

- Cene su se vratili na nivoe koji su upravljivi, posebno u Evropi , gde je blaga zima i pad potražnje pomogao da se ohladi tržište – kaže Keisuke Sadamori, direktor za energetska tržišta u IEA.

Ali, Agencija upozorava da bi za Evropu povoljna energetska slika mogla da se promeni ove godine, pogotovo u sektoru tečnog naftnog gasa. Taj gas, koji stiže iz Azije, pod velikim je pritiskom Kine, koja se bori da ga preusmeri sebi. A kako više nema striktnih antikovid mera u Kini, i privreda se otvara, sve je manje prostora za uvoz azijskog LNG-a u Evropu.

Niko ne zna koliko su narasle potrebe Kine za gasom a u nepovoljnom scenariju uvoz LNG-a bi mogao da skoči i 35 odsto u 2023. godini,

- Top bi izazvalo žestoku konkurenciju na svetskim tržištima i mogli bi da vidimo vraćanje cene na neodržive nivoe koji su viđeni prošlog leta, pogotovo za kupce iz Evrope – kaže Agencija.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

TAGOVI:

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike