Gasprom se „igra“ sa EU, Ameri zarađuju: Gas ponovo hita ka 2.000 dolara

26.07.2022

08:06

0

Autor: 24sedam

Ruski gigant koji snabdeva EU gasom prijavio još jedan „hitan remont“ i smanjenja isporuke, a SAD su na putu da prevaziđu obećane količine LNG-a Evropi

Gasprom se „igra“ sa EU, Ameri zarađuju: Gas ponovo hita ka 2.000 dolara
Ilustracija - Copyright Profimedia

Najava ruskog gasnog giganta „Gasproma“ da će ove nedelje dodatno smanjiti isporuke gasa Evropi je politički motivisana, izjavila je danas šefica za energetsku politiku Evropske unije Kadri Simson.

Ova politčki motivisana akciija digla je ponovo gas na ICE berzi, za reperno holandsko TTF čvorište, na više od 1.960 dolara za 1.000 kubika ili 186,4 evra po megavatčasu.

Screenshot: ICE berza
Cena gasa na evropskoj ICE berzi

Simson je osporila navode ruskog gasnog holdinga da zbog redovnog održavanja mora da obustavi rad još jedne turbine na gasovodu Severni tok 1, što će smanjiti protok gasa tim cevovodom do Nemačke.

- Znamo da ne postoji tehnički razlog za to. Ovo je politički motivisan korak i na to moramo da budemo spremni. Upravo iz tog razloga, preventivno smanjenje naše potrošnje gasa je mudra strategija - rekla je Simsonova po dolasku na sastanak ministara energetike zemalja EU u Briselu, prenosi Rojters.

Dodala je da očekuje da će ministri postići dogovor o hitnim pravilima EU koja zahtevaju od zemalja da ograniče svoju potražnju za gasom, kako bi smanjili priliv u budžet Rusije i omeli joj vojne akcije u Ukrajini.

Amerikanci pumpaju li, pumpaju

Istovremeno sa druge strane Atlantika, Amerikanci koriste ovu situaciju sa energetskom krizom u Evropi u povećavaju isporuke svog skupog ukapljenog zemnog gasa, LNG.

Do juna izvoz SAD je bio 57 miliona kubnih metara (bcm) gasa i 39 bcm LNG-a, od čega 68 odsto ide u Evropu, pokazuju podaci Refinitiva. Cele prošle godine izvoz je bio 34 bcm, od čega je 35 odsto išlo u Evropu.

To znači da su SAD za prvih šest meseci poslale više gasa nego cele prošle godine i ako se taj tempo nastavi do kraja godine višak nad 2021. godinom će biti 45 bcm.

To je pod znakom pitanja zbog havarije u pogonima najvećeg proizvođača i izvoznika LNG-a, „Friport LNG“, preko koga ide 20 odsto izvoza a neće proraditi do kraja godine.

Amerikancima se izvoz u Evropu toliko isplati, jer su cene gasa generalno skočile zbog krize pa je njihov LNG sada manje (pre)skup nego ranije. Evropljanima se toliko naplati da se isplati da se plaćaju penali za neisporučivanje ugovorenog gasa drugim zemljama, kao što je Pakistan, prenosi Euroaktiv.

Tako Belgijanci beleže 650 odsto povećanje uvoza američkog gasa a Pakistan beleži pad od 72 odsto.

Reperna cena gasa u Evropu sada je 34 dolara za milion btu (35300 britiš termal junits je jedan kubni metar gasa)., mnogo više nego azijskih 29,99 dolara i samo 6,12 u SAD. Prošle godine je bila 16,04 dolara u Evropi, 18,00 u Aziji i 3,73 dolara u SAD.

- Kargo će ići tamo gde tržište kaže – napominje Ed Hirs, eneergeetski ekonomista na Univerzitetu Hjuston.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike