Svetska ponuda automobila u Beogradu: Sajam „normalan“, ali bez popusta

17.03.2023

11:02

1

Autor: 24sedam

Sajam automobila u Beogradu ove godine biće ponovo prodajni, kao što smo navikli, ali zbog poznate situacije neće biti popusta

Svetska ponuda automobila u Beogradu: Sajam „normalan“, ali bez popusta
Sajam automobila - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Beograd ponovo postaje centar automobilizma, bar na nedelju dana. Međunarodni salon automobila i Međunarodni sajam motocikala, delova i opreme "Motopassion" održaće se od 22. do 28. marta na Beogradskom sajmu.

Za razliku od prethodne godine, kada je prvi sajam nakon korone morao da poprimi „edukacioni“ karakter i kada su se izlagači više bavili e-mobilnošću i elektrifikacijom nego automobilima, ove godine će biti normalna prodaja automobila.

Normalna, ali bez poznatih sajamskih popusta, jer industrija je i dalje u krizi i rokovi nabavke vozila je još nisu vratili na normalne, pa je veoma teško napraviti sajamski lager.

Koordinator projekta Sajma autombila Zoran Lupšić je na konferenciji povodom predstojećeg sajma naglasio da ove godine neće biti velikih lagera za brzu isporuku vozila i da će izostati popusti jer politiku cena "diktira odnos ponude i tražnje".

Kako je istakao, na 55. međunarodnom salonu automobila predstaviće se 33 proizvođača sa oko 40 premijera novih vozila, dok će akcenat biti na hibridnim modelima.

Odzvonilo uvozu trovača

Najavio je da će se na sajam vratiti kineski brendovi "Čeri" i "Džilin".

Predsednica Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova Aleksandra Đurđević rekla je da i u Srbiji postoji nedovoljna dostupnost vozila, i da je veliki pritisak na proizvođače i uvoznike zbog prelaska proizvođača na modele s hibridnim pogonom.

Naglasila je da je Srbiji potrebna dobra infrastruktura za takva vozila i iskazala zadovoljstvo što je Vlada Srbije odobrila veći budžet ove godine za subvencije za kupovinu eko-vozila.

- Pozdravljamo najavu uredbe ukidanja uvoza polovnih vozila sa motorima normi euro3 i euro4. Krajnje je vreme da se i to kod nas desi i da krenemo da se bavimo zaštitom životne sredine.

Podmlađivanje voznog parka je preduslov ne samo za bezbedniju vožnju, već i za čistiju životnu sredinu", rekla je Đurđević.

Pored automobila, na sajmu će biti predstavljena najnovija prateća oprema za automobile kao i punjači za eko-vozila.

Radno vreme Međunarodnog salona automobila i Međunarodnog sajma motocikala, delova i opreme biće od 10 do 20 časova.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike