„Odvojiti struju od gasa“: Austrija predlaže novo rešenje za cene energenata

29.08.2022

08:28

0

Austrijski kancelar Karl Nehamer zahteva rešenje EU protiv visokih cena struje i predlaže da se odvoje cene gasa i struje

„Odvojiti struju od gasa“: Austrija predlaže novo rešenje za cene energenata
trafo strujni udar - Copyright Pixabay

- Moramo zaustaviti to ludilo koje se odigrava trenutno na tržištima energenata, a to je moguće samo evropskim rešenjem. Mora se odvojiti cena struje od cene gasa. Mora se konačno približiti stvarnim troškovima - traži kancelar.

Rekao je da se ne sme dozvoliti da Vladimir Putin svakog dana odlučuje o evropskoj ceni struje a da trenutni „merit order“ princip to omogućuje.

Nehamer podvlači da cena struje na berzi mora ponovo pasti i ističe da je to potrebno za domaćinstva, privredu i industriju.

I predsednik Austrije Aleksander van der Belen namerava snažnije da se angažuje u vezi snabdevanja energijom. On je kao specijalne savetnike imenovao bivšeg direktora operatera energijom „Ferbund“ Volfganga Ancengrubera i eksperta ekonomskog instituta „Wifo“, Angelu Kepel.

Svako deseto preduzeće strahuje od zatvaranja

A da je situacija ozbiljan upozoravaju i iz privrede. Zbog rastućih troškova sve više preduzeća u Austriji ima probleme i među preduzetnicima raste strah od zatvaranja.

Istraživanje Udruženja trgovaca pokazuje da 42 odsto austrijskih trgovaca računa sa velikim gubicima, a 14 odsto strahuje od zatvaranja preduzeća.

Preduzetnici ukazuju da ih pre svega pogađa rastuća cena struje i gasa. Više od tri četvrtine je navelo i da se bore sa kašnjenjem isporuka ili njihovim izostankom.

Dalji izazov po preduzeća je nedostatak osoblja, na šta se požalilo 43 odsto preduzetnika.

Jedna petina preduzeća zbog toga je prinuđeno da ograniči svoje poslovanje.

- Rezultati našeg istraživanja pokazuju jasno koje su posledice talasa poskupljenja u Austriji po trgovce. A pravi izazov tek će biti sledeća godina. Tada će sva poskupljenja energenata biti preneta na potrošače i uslediće smanjenje kupovne moći – upozoravaju iz Udruženja trgovaca.

Zbog toga traže državno smanjenje troškova poslovanja, smanjenje PDV-a na energente sa 20 na 10 odsto, kao i subvencionisane cene energenata za preduzetnike.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike