EPS odgovora Fiskalnom savetu: Sada je mnogo bolja situacija

07.03.2023

13:25

0

U otvorenom pismu predsedniku Fiskalnog saveta, profesoru Pavlu Petroviću, prvi čovek EPS-a Miroslav Tomašević ukazuje na mnogo bolje trenutno stanje od onog iz 2021. i 2022. godine

EPS odgovora Fiskalnom savetu: Sada je mnogo bolja situacija
Miroslav Tomašević, smenjeni v.d. generalni direktor EPS-a - Copyright AP Photo/Andy Wong Printscreen/Youtube/Televizija Pruga

Srbija je ovih dana najveći neto izvoznik električne energije u regionu jugoistočne Evrope a „Elektroprivreda Srbije“ ni ove ni narednih godina neće morati da uvozi 10 do 15 odsto električne energije ili uglja, kako je to navedeno u analizi Fiskalnog saveta, kaže se u otvorenom pismu koje je generalni direktor EPS-a, Miroslav Tomašević, uputio  predsedniku Fiskalnog saveta, profesoru Pavlu Petroviću.

Tomašević kaže da je analiza urađena na osnovu zastarelih podataka a da je ukupna planirana količina električne energije koju je potrebno uvesti (uvoz uglja ili kupovina električne energije) minimalna.

- Tačnije, u 2023. maksimalno do pet odsto ukupne potrošnje u Srbiji, u 2024. maksimalno do četiri odsto ukupne potrošnje u Srbiji i u 2025. maksimalno do dva odsto ukupne potrošnje u Srbiji – ukazano je iz EPS-a.

EPS jeste bio u krizi, ali već od poslednjeg kvartala 2022. godine posluje pozitivno i tada je zabeležen pozitivan rezultat od 5,8 milijardi dinara, dodaje se.

- Zahvaljujući merama za stabilizaciju poslovanja u 2022. godini ostvareno je smanjenje troškova od 24 milijarde dinara. Racionalizacijom javnih nabavki zabeležene su uštede od 1,5 milijardi dinara. U 2022. godini menadžment EPS-a preduzeo je niz mera kako bi prevazišao nasleđene probleme. Ti koraci bili su usmereni pre svega na stabilizaciju proizvodnje uglja i obezbeđenje uvoza nedostajućih količina uglja. Zahvaljujući diskontinualnom otkopavanju uglja u Rudarskom basenu „Kolubara“, obezbeđene su dodatne količine uglja iz sopstvenih kapaciteta, pa je uvoz uglja smanjen sa planskih 2,1 milion tona na 1,4 miliona tona – istaknuto je u pismu.

Pozitivan trend i rekordni rezultati u proizvodnji električne energije nastavljaju se i u ovoj godini. EPS je u ovoj godini u trgovini električne energije na slobodnom tržištu u plusu za skoro 30 miliona evra.

Razlozi lošeg rada - energetska kriza i mala cena

Pre više od godinu dana bilo je mnogo problema u termo sektoru, ali su preduzete hitne mere. Rezultati nisu izostali. Jedan od takvih rezultata je i za 17,7 odsto veća proizvodnja ogranka TENT u prva dva meseca ove godine nego u istom periodu prošle godine.

Printscreen/YouTube
Termoelektrana "Nikola Tesla"

 

I procene poslovanja u 2023. godini su pozitivne, jer je u ovoj godini planiran prihod od oko 500 milijardi dinara i profit od 20 milijardi dinara, što će omogućiti nastavak finansijske stabilizacije i rast kompanije.

EPS se početkom 2022. godini suočio i sa jednom od najvećih globalnih energetskih kriza. Cene električne energije na berzama u regionu i Evropi vrtoglavo su rasle. Ipak, privreda i građani u Srbiji nisu osetili te skokove. Povećanja cena su bila minimalna. I sada domaćinstva u Srbiji imaju najnižu cenu struje u regionu i EU. Privreda van Srbije suočavala se sa cenama koje su išle i preko 500 evra po megavat-satu, a naši privrednici sa merama Vlade Srbije bili su zaštićeni. Istovremeno, u skladu sa Zakonom o energetici cena električne energije za komercijalno snabdevanje trebalo bi da se formira po tržišnim principima, a cene za privredu su značajno niže od tržišnih, objašnjava se u pismu.

Strategija postoji

Da mere unapređenja poslovanja daju rezultate dokazuje i trend smanjenja nabavke električne energije van EPS. U januaru i februaru ove godine EPS je na slobodnom tržištu nabavio svega 175 GWh što je pet puta manje nego u istom periodu 2022. godine. EPS je 2. marta dostigao dnevni rekord u prodaji električne energije na slobodnom tržištu od 4,06 miliona evra.

Republika Srbija je ovih dana najveći neto izvoznik električne energije u regionu jugoistočne Evrope.

Investicije u nove kapacitete, a posebno u oblasti obnovljivih izvora, prioritet su u strategiji i poslovanju EPS-a i naša najveća energetska kompanija na tom putu treba da ima podršku društva, institucija, pa samim time i Fiskalnog saveta.

- EPS ne spava i ne čeka da neko drugi napravi plan investicija. Sopstvenim snagama i znanjem napravili smo „Zeleni put EPS-a“, dokument za prilagođavanje poslovanja EPS uslovima energetske tranzicije. Prema tom planu, ukupne planirane investicije od 2022. do 2035. godine su 8,5 milijardi evra. Realizacija investicija u 2022. je bila oko 450 miliona evra i od danas do 2035. godine preostalo je da se investira više od 8 milijardi evra. Naš „Zeleni put EPS-a“ predviđa realizaciju novih, ključnih investicionih projekata u obnovljive izvore energije, kao i izlazak iz pogona zastarelih kapaciteta na lignit, što će ovaj zaokret ka zelenoj energiji učiniti mogućim – kaže se u pismu.

Plan je da se emisije CO2 iz kapaciteta EPS smanje za 25 odsto do 2035. godine uz investicije u vetroelektrane, solarne parkove, hidroelektrane i efikasnije termoelektrane. Ono što smo predvideli poklapa se sa dva scenarija iz nacrta Integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana.

- „Zeleni put EPS-a“ je moguć i realističan. Kao inženjer elektrotehnike sa dugogodišnjim iskustvom kako u EPS-u tako i u privatnim kompanijama i čovek koji je svakodnevno na terenu na kopovima i u elektranama, odgovorno mogu da kažem da EPS ima izuzetne stručnjake jer u suprotnom ne bismo mogli da prevaziđemo mnoge nasleđene probleme i ostvarimo pozitivne rezultate. Naravno, ne bežimo od saveta i pomoći i zato smo oformili Naučni savet i Stručni savet EPS-a u kojem su najeminentniji stručnjaci srpske energetike. Cilj je da struka i nauka daju najbolja rešenja za energetsku tranziciju. Kako biste imali sve informacije i potpune aktuelne podatke pozivam da posetite EPS jer smo otvoreni za saradnju, dobronamerne kritike i konstruktivne predloge. Svakako, ceneći vaše mišljenje i uticaj na javnost, očekujem da uzmete u obzir pozitivne rezultate EPS i date podršku merama za poboljšanje poslovanja najveće energetske kompanije u Srbiji – rečeno je u pismu u kome nema pomena o razlozima nedostatka dovoljnih količina uglja, havvarija u termoelektanama i načinu rukovođenja EPS-om, zbog kojeg je smenjen prethodni menadžment koji je takođe tokom svog mandata uveravao srpsku javnost da stanje nikada nije bilo bolje.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike