Lučić: Moramo zajedno sve povezati na internet

06.03.2023

13:29

0

Autor: G.M.Š./S.G.

Generalni direktor Telekoma Srbija naglasio je na panelu "Digitalni otisak, unapređena saradnja u digitalnom okruženju" da se u Srbiji već primenjuje zajedničko delovanje operatera kako bi se ubrzao proces digitalizacije

Lučić: Moramo zajedno sve povezati na internet
Vladimir Lučić, generalni direktor Telekoma Srbija - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

Mobilni operateri u Srbiji sve češće udružuju snage kako bi korisnicima obezbedili savremenu internet vezu i omogućili zemlji napredak u digitalizaciji, istakao je Vladimir Lučić, generalni direktor "Telekoma Srbija, na panelu "Digitalni otisak, unapređena saradnja u digitalnom okruženju" Kopaonik biznis forumu.

- Nama, sa stanovišta operatera u Srbiji, deluje fascinatno da milijarda ljudi u svetu nije povezana na internet. Satelitski provajderi bi mogli da pokriju potrebe u delovima gde se ne isplati raditi infrastukturu ali u Srbiji već zajednički radimo sa pojedinim konkurentima na deljenju resursa. "Telekom Srbija" to radi sa "Jetelom", gde imamo ugovor o korišćenju naše optičke mreže a mislimo da to može da se napravi i sa skupom 5G mrežom - naglasio je Lučić.

Prvi čovek srpske državne telekomunikacione kuće objašnjava da je besmisleno imati duplu infrastrukturu pa kao što se sada "dele" stubovi mobilne telefonije, "jer besmisleno je imati tri na istom brdu", tako bi moralo i za one nove i mnogo skuplje tehnologije.

- Broj servis-provajdera će se tako povaćavati a broj operatera infrastrukture smanjivati na onaj optimalan - kaže Lučić.

Lučić je istakao i veoma veliku važnost pokrivanja internet vezom i ruralnih područja, što "Telekom Srbija" predvodi u Srbiji.

- Imamo pomoć Vlade sa uloženih 250 miliona evra, međunarodnu podršku. Danas i tako omogućavamo da neko i na selu ima odličan internet ida može tamo da ostane i radi kao da je u gradu - napomenuo je Lučić.

Ako smo mogli e-fiskalizaciju...

Da potencijala za saradnju između telekom operatera ima, potvrđuje i Dejan Turk, generalni direktor "A1" za Srbiju i Sloveniju.

Screenshot: Kopaonik biznis forum
Panel KBF: Napredna digitalna saradnja

 

- Pokazali smo mogućnost saradnje na primeru e-fiskalizacije u Srbji, na širokopojasnom internetu u ruralnim oblastima ali i u romingu. Kasnimo sa 5G a imamo samo još tri ili četiri godine da koristimo postrojeće 2G ili 4G mreže jer potreba za podacima je ogromna. Zbog toga i apelujemo na Vladu Srbije da se ove godine konačno obavi aukcija za 5G mrežu i sa uslugama krene sledeće godine - kaže Turk.

Majk Majkl, izvršni direktor "Jetela", istakao je da se potražna za podacima tolika da se sada barata sa 27 puta većom količinom podataka nego pre 10 godina. Zbog toga su potrebna ogromna ulaganja u infrastrukturu i aplikacije.

- U svetu je dosad uloženo 3,6 biliona dolara u digitalnu konektivnost a do 2030. godine, koja je  proglašena za cilj agende Globalne kontektivnosti kao datum kada bi svi trebali da imaju internet, biće uloženo još 1,7 biliona. Trećina stanovnika u svetu i dalje nije na internetu, a najveći problem je infrastruktura i nedostatak digitalne pismenosti, koja mora da se prilagodi lokalnim običajima - napomenuo je Majkl.

BONUS VIDEO

 

 

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike