Da digitalna rešenja prate gradnju puteva i pruga: Lučić i Vesić potpisali memorandum

13.02.2023

12:47

0

Telekom Srbije je nosilac digitalne transformacije u ovom delu Evrope. Mnogo ulažemo u taj segment, istakao je prvi čovek Telekoma Srbija

Da digitalna rešenja prate gradnju puteva i pruga: Lučić i Vesić potpisali memorandum
Vladimir Lučić i Goran Vesić - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Telekom Srbija dogovorili su danas saradnju kako bi infrastrukturni projekti koje država realizuje kroz digitalna rešenja bili dostupniji građanima. Ministar Goran Vesić posle potpisivanja memoranduma sa generalnim direktorom Telekoma Vladimirom Lučićem poručio je da Srbija ove godine u infrastrukturu ulaže 3,6 milijardi evra što je više nego što ulažu sve druge zemlje Zapadnog Balkana zajedno.

On je ocenio da je to rezultat vizije predsednika Aleksandra Vučića da svi delovi Srbije budu saobraćajno povezani. Dodao je da saobraćajna povezanost znači nova radna mesta, a onda to znači veće plate i bolji životni standard.

Sve više pametnih rešenja

- Važno je da postojeću infrastrukturu koju gradimo i održavamo. Važno je partnerstvo sa Telekom Srbije, jer je to kompanija koja je lider modernih i smart tehnologija u ovom regionu. Domaća je kompanija koja zapošljava domaće stručnjake i potpuno je prirodno da sa Telekomom Srbije sarađujemo kada su u pitanju smart i digitalna rešenja za naše puteve - rekao je on.

Ministar Vesić je istakao da je želja da u budućnosti bude korišćeno sve više pametnih rešenja.

- Da tako naši putevi postanu dostupniji građanima, i da preko novih digitalnih tehnologija nudimo građanima koji koriste naše puteve i pruge nove pogodnosti - rekao je on.

Istakao je da za Srbiju i Ministarstvo ne postoji pogodniji partner od Telekoma Srbije za ovaj posao.

Tanjug/Sava Radovanović
 

- Telekom Srbija je jedan od pokretača razvoja zemlje. Sa razvojem infrastrukture Telekoma posao dobija domaća industrija, a sa razvojem njihovih smart-pametnih rešenja naši stručanjaci, naši mladi, ostaju u zemlji i rade ovde za našu državu - poručio je Vesić.

Istakao je da Memorandum nikako neće ostati samo mrtvo slovo na papiru.

- Nemamo nameru da Memorandum ostane samo slovo na papiru. Već u narednim mesecima ćemo izaći sa aplikacijama i zajedničkim rešenjima. I zajedno sa Telekomom raditi na razvoju novih rešenja, kako bi infrastruktura koju gradimo bila dostupnija ljudima - zaključio je on.

Velike promene u digitalnoj transformaciji

Generalni direktor Telekoma Vladimir Lučić je istakao je da je na ovaj način ukazana čast toj kompaniji koja je regionalni lider i što je Ministarstvo prepoznalo značaj digitalnih tehnologija i servisa u budućnosti.

- Telekom Srbije je nosilac digitalne transformacije u ovom delu Evrope. Mnogo ulažemo u taj segment. Preko našeg Fonda finansiramo startap ideje iz domena digitalnih servisa - rekao je on.

Tanjug/Sava Radovanović
 

Dodao je da će u narednih desetak godina doći do velikih promena u digitalnoj transformaciji i do četvrte industrijske revolucije, te da su pametni gradovi već sadašnjost, a da će uskoro i automobili imati samostalno upravljanje.

- Telekom kao društveno odgovorna kompanija smatra da treba sa državnim organima da podeli svoju viziju i pravac tehnološkog razvoja kako bi zajedno uspeli da napravimo što više digitalnih servisa koji bi za građane imali praktičnu primenu - poručio je on.

Najavio da će timovi Ministarstva i Telekoma u budućnosti raditi na što više takvih servisa kako bi se ulaganja u infrastrukturu još više približila građanima. Kao primer dosadašnje dobre saradnje naveo je uspostavljanje odličnog interneta na brzoj pruzi Beograd - Novi Sad urađeno za Srbija voz, što je zatim preraslo i u servis onlajn kupovine karata.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike