Korak ka savremenom životu: Brzi internet i u srpskim selima

27.01.2023

10:52

0

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović obišao je danas selo Zagorica kod Topole, koje je dobilo širokopojasni internet

Korak ka savremenom životu: Brzi internet i u srpskim selima
Ilustracija - Copyright Pixabay

Ostanak na selu, kao i povratak u njega, umnogome u Srbiji zavisi od toga šta će se tim građanima ponuditi za normalan i savremen život. Uz dobre puteve, zdravstvenu i socijalnu zaštitu, dobra mogućnost komunikacije su osnova savremenog života.

Kako bez dobre internet veze ne možemo zamisliti život u gradu, tako je bez njega teško i na selu. U selu Zagorica taj problem više neće imati jer je od danas u to selo kod Topole uveden širokopojasni internet, kao deo programa Ministarstva za informisanje i telekomunikacije.
„Puštanju“ brzog interneta prisustvovao je danas i resorni ministar Mihailo Jovanović.

- U decembru smo krenuli sa radovima, a danas prvi korisnik brzog interneta biće jedno domaćinstvo u ovom selu, gde će deca videti šta znače usluge brzog interneta sa protokom preko 100 mb u sekundi. Korisnik danas postaje i škola, gde će đaci moći da imaju sve sadržaje koje imaju i đaci u svim ostalim školama u Srbiji - rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, brzi internet u selima je važan zato što će građani moći da koriste sve elektronske usluge koje smo razvijali prethodnih godina i da imaju iste mogućnosti kakve imaju i građani u najvećim centrima u Srbiji.

Ministar je dodao da će i sve seoske škole imati iste digitalne sadržaje i mogućnosti kao njihovi vršnjaci u gradovima.

Važno za građane, ali i za privredu

Uvođenje optičkog interneta u selima bitan je i za privredu i ostanak građana, koji sada imaju mogućnost da uz brzi internet obavljaju svoj posao ili pokreću biznis, a da ne odlaze iz sela.

Ministar je istakao da je ovo jedan od najvećih projekata Ministarstva informisanja i telekomunikacija i podrazumeva da do 2025. godine sva domaćinstva u ruralnim područjima u Srbiji imaju brzi internet.

On je zahvalio „Telekomu Srbija“ sa kojim se realizuje ovaj projekat.

- Vlada Republike Srbije i Ministarstvo i informisanja i telekomunikacija jednim delom investiraju u brzu infrastrukturu, u naš digitalni auto-put, ali „Telekom Srbija“ u 99 odsto slučajeva je taj koji građanima i školama uvodi brzi internet. Ovaj projekat, koji radimo i uz pomoć evropskih partnera, vredan je oko 500 miliona evra, a mi smo obezbedili finansiranje skoro 250 miliona evra - rekao je ministar.

Sva sela sa brzim internetom do 2025. godine

Prve dve faze projekta obuhvatiće više od 800 ruralnih naselja i preko 150.000 domaćinstava, a kako je najavljeno, završetkom treće faze do kraja 2025. godine više od 99 odsto domaćinstava u Srbiji imaće brzi fiksni internet gde god da žive.

Meštani Zagorice zadovoljni su što su sada u prilici da koriste brzi internet koji do sada nisu imali u svom selu. Kako je istakao Igor Ćirković iz tog sela, brzi internet mnogo znači, posebno mladima, koji ostaju na selu, jer na ovaj način imaju mnogo bolje uslove za učenje i rad.

Generalni direktor „Telekoma Srbija“ Vladimir Lučić istakao je da uz puteve koji se grade, optički internet je nešto što donosi mnoge benefite.

- Telekom Srbija u poslednje četiri godine intenzivno investira u izgradnju optičke mreže. Više od milion i 250.000 domaćinstava pokrili smo optičkom mrežom, ali ovaj zahvat ne bismo mogli bez podrške Vlade Srbije. Ovaj projekat će omogućiti meštanima Zagorice, ali i drugih sela, kvalitet interneta kao u velikim gradovima. Ključan je za razvoj četvrte industrijske revolucije u korišćenju digitalnih servisa - rekao je generalni direktor.

Ministar Jovanović i direktor Telekoma danas su prvom domaćinstvu iz sela Zagorica koje je priključeno na brzi optički internet uručili na poklon laptop računar, dok je škola dobila digitalnu pametnu tablu.  

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike