Erik Stjuart: Ne igramo političke igre, američki privrednici donose novac u Srbiju

22.02.2023

18:45

0

Predsednik Američko-centralnoevropske poslovne asocijacije (ACEBA), čija se delegacija sastala sa premijerkom Anom Brnabić, objašnjava motive dolaska biznismena iz SAD

Erik Stjuart: Ne igramo političke igre, američki privrednici donose novac u Srbiju
Erik Stjuart, predsednik Američko-centralnoevropske poslovne asocijacije (ACEBA) - Copyright RTS printscreen

Neke od najvećih američkih kompanija su došle u Srbiju jer vide priliku za investiranje, žele da prave biznis, njihova agenda je da ostvare profit i posluju uspešno, rekao je u intervjuu za RTS Erik Stjuart, predsednik Američko-centralnoevropske poslovne asocijacije (ACEBA), čija se delegacija danas u Beogradu sastala sa premijerkom Srbije Anom Brnabić.

On je naglasio da agenda ACEBA nije politička, već ekonomska, i da mu predsednik SAD-a Džozef Bajden nije rekao šta da radi.

Dobar trenutak za ulaganja

- Mi predstavljamo neke od najvećih kompanija na svetu. Predstavnici 16 američkih firmi su ove nedelje u Beogradu i te kompanije verovatno predstavljaju kapital od nekoliko stotina milijardi dolara poslovnih prihoda. Reč je o kompanijama koje posluju širom sveta. I ovo je jedinstvena prilika za nas da se fokusiramo samo na Srbiju. I da nađemo načine da ovde uspešno poslujemo – rekao je Stjuart.

On je istakao da je sada dobar trenutak za ulaganje američkih privrednika u Srbiju.

- Kompanije treba da se osećaju komforno da investiraju. Da budu uverene da postoji vladavina prava, da nema korupcije, da vlada i podržava investicije smatra ih dobrodošlim. Da traži način da unapredi uslove poslovanja. Srbija je jedna manja zemlja sa teškim okruženjem, bilo je dosta konflikata ovde, i kad sve to zajedno vidite, čini se prekomplikovanim – naveo je on.

Prema njegovim rečima, američke kompanije su bile usmerene na neka druga tržišta, ali sada vide promenu.

- Vidimo da je ova vlada fokusirana na Zapad, na Ameriku, da teži Evropskoj uniji, što SAD takođe podržavaju. Vidimo ideje kao što su inicijativa Otvoreni Balkan. Kako god se ta inicijativa zvala, ona mnogo znači. Jer, kao što sam rekao, Srbija nije velika ekonomija, a ova inicijativa čini regionalno tržište Zapadnog Balkana atraktivnijim – naglasio je Stjuart za RTS.

"Bajden mi nije rekao šta da radim"

Na pitanje da li postoji politička cena toga, on je odgovorio:

- Ne za nas. Ne igramo takve igre. Mi smo predstavnici privatnog sektora. Predsednik Bajden mi nije rekao šta da radim. Nisam ga ni sreo. Zapravo jesam, ali to nije bilo u skorije vreme. Ponekad nas Stejt department ili Trgovinski department zamoli za pomoć, ali nam ne govore da moramo da im pomognemo. Naša agenda nije politička, već poslovna.

RTS printscreen
 

Kako je dodao, neke od najvećih američkih kompanija su došle u Srbiju jer vide prilike za investiranje, žele da prave biznis, a njihova agenda je da ostvare profit i da posluju uspešno.

On je prokomentariosao i rad američke Razvojne finansijske korporacije (DFC), koja je otvorila svoju kancelariju u Srbiji.

- Mislim da se DFC fokusirao na Srbiju zbog toliko projekata u oblasti energetike koji su neophodni ovde. Američke kompanije dolaze ovamo zato što vide prilike za ulaganje. I američka vlada im u tome samo malo pomaže finansirajući projekte preko DFC-a – kaže on.

Ključni sektori - energetika, poljoprivreda...

Predsednica srpske vlade upoznala je predstavnike ACEBA sa prioritetima rada Vlade, podvukavši da su ključni sektori energetika, privreda, poljoprivreda, zdravstvo, infrastruktura i informacione tehnologije. Brnabić je predstavila i ekonomske, tehnološke i investicione potencijale naše zemlje.

Premijerka je naglasila da je potrebno fokusirati se na razvoj veštačke inteligencije koja se može primeniti u različitim oblastima, od zdravstva do auto-industrije. Interes Srbije je da se sa članicama ove Asocijacije razvija privredna saradnja koja će zauzeti važno mesto u dijalogu sa SAD, rekla je Brnabić. Prema njenim rečima, Srbija će i dalje uspešno raditi na unapređenju bilateralnih odnosa dve zemlje.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike