Brnabić: Uprkos krizi 2022. odlična za strane investicije, do oktobra 3,11 milijardi evra!

22.11.2022

12:03

0

Imali smo rekordnu 2021. kad je reč o stranim direktnim investicijama, navela je premijerka

Brnabić: Uprkos krizi 2022. odlična za strane investicije, do oktobra 3,11 milijardi evra!
Ana Brnabić - Copyright TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Strane investicije i kriza obično ne idu zajedno i investitori se u takvim uslovima teško odlučuju na nova ulaganja, ali srećom mi smo uspeli da u Srbiji ne bude tako i da uprkos krizama zbog kovida i rata u Ukrajini nastavljajmo da privlačimo strane direktne investicije, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić.

Ona je na predstavljanju "Bele knjige 2022“ Saveta stranih investitora navela da smo imali rekordnu 2021. kad je reč o stranim direktnim investicijama, ali da je i ova godina odlična, jer smo do oktobra imali neto priliv stranih investicija od 3,11 milijardi evra, što je za 0,3 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Kao veoma važno za investitore navela je da je Vlada formirala kancelariju za dualno obrazovanje koja bi trebalo da radi na tome da se poveća udeo praktične nastave u toj vrsti obrazivanja.

- Radićemo i na digitalizaciji i uvođenju elektronske uprave. NBS radi na tome da se uvedu digitalne menice i očekujemo da se to desi u prvom kvartalu naredne godine - istakla je premijerka.

Bela knjiga analizira stanje i daje preporuke u oblastima koje Savet stranih investitora vidi kao prioritetne, a među ovogodišnjim su porezi, radnopravni propisi, digitalizacija i elektronsko poslovanje, nekretnine, devizno poslovanje, farmaceutska industrija, turizam i ugostiteljstvo.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike