Vučić: Ubrzati rast da se približimo razvijenima

20.01.2023

08:13

0

Ako bi Srbija dostigla stopu rasta od 2,5 odsto ove godine, u narednim godinama mogla bi da se približi visoko razvijenim zemljama, kaže predsednik Aleksandar Vučić

Vučić: Ubrzati rast da se približimo razvijenima
Aleksandar Vučić - Copyright AP Photo/Markus Schreiber

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da bi Srbija uz sveobuhvatne napore, ako bi dostigla stopu rasta od 2,5 odsto u narednim godinama mogla da se približi visoko razvijenim zemljama, ali da ga brine što se u godinama koje dolaze ne vidi visok privredni rast u Evropi, iako je ona najbolje mesto za život.

- To treba da nas brine, to što se u Evropi ne vidi visok rast, ali treba da radimo najmarljivije moguće na podizanju naše stope, na ulaganju u naš rast. Imamo problem sa građevinskom industrijom zbog visokih kamatnih stopa, ako FED podigne na pet euribor je 3,6.... hipoteke, krediti stambeni idu visoko, manje ljudi kupuje, čim se spusti inflacija, a verujem da će pasti referentne stope - rekao je Vučić u Davosu za Tanjug.

Kako je rekao, inflacija se zaustavlja i kreće da pada.

- I ako je (nemački kancelar Olaf) Šolc rekao da će Nemačka ići na pet odsto ili ispod pet to znači da ćemo mi ići na šest, sedam odsto što će biti duplo niže nego prošle godine - rekao je predsednik.

Vučić je izrazio uverenje da će i kamate za stambene kredite padati kao i sve drugo.

- Podizaćemo građevinsku industriju, poljoprivreda ne može da bude lošija, jer smo imali sušu. I sa svim ostalim naporima, niskogranjom, putevima, prugama, softverskom industrijom, svemu što radimo i radimo i dodatnim naporima na završavanju ugovora o slobodnoj trgovini koje (ministar Tomislav) Momirović mora da završi sa Kinom, Korejom, Emiratima i mnogim važnim zemljama da bi mogli da prodajemo vina, rakije, da prodajemo 100 odsto onoga što proizvodimo - rekao je on.

Prema njegovim rečima onda ćemo dodatno moći da podižemo i turizam.

- Ne da se hvalimo sa četiri, pet miliona posetilaca, već da cilj bude 10, a noćenja više od 30 miliona, da imamo nove hotele, smeštajne kapacitete - rekao je Vučić.

Naglasio je da bi ako Srbija može da ide na 2,5 stopu rasta to bi bilo tri puta više nego u Evropi.

Naći pare za zelenu tranziciju

Predsednik Vučić je rekao da će Srbija ulagati u zelenu energiju, i to mnogo novca.

- Ulagaćemo u zelenu energiju, jer je to način, ne odustajući od onoga što je naše, nećemo da uništavamo sebe i termoelektrane. Čuvaćemo ono što je naše, ali ćemo ulagati u zelenu energiju. To ne znači poklone, naći ćemo povoljno finansiranje za dugi niz godina, ne morate da pravite deficit u budžetu, a stopu javnog duga kontrolišemo na svaki način. To je strašno važno za nas. Verujem da ćemo napraviti dobre rezultate u okviru programa 'Čista Srbija' i novih zelenih investicija, više obnovljivih izvora i balansiranja energije - naveo je predsednik za Tanjug.

- Onda bismo u velikoj meri i veoma ubrzano, kumulativno u narednih nekoliko godina uspeli da smanjimo razliku između uređenih i visko razvijenih zemalja - ocenio je Vučić.

Glavna tema - politika

Vučić je sumirajući boravak na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu rekao i da glavna tema nije bila ekonomija, jer se o njoj nije dovoljno govorilo.

- 'Nekad je 90 odsto razgovora na ovom forumu bilo o ekonomiji, a sada je to bilo oko 50 odsto. Politika i Ukrajina su bile dominantne teme - ocenio je Vučić.

On je rekao da mu je, pored toga što se predviđa rast Kine od pet odsto, što je značajno više od evropskog, bilo u evrozoni ili van nje, pažnju privukao Bajdenov akt, u koji je imao uvid.

- Akt je odlično napisan, to će potpuno obnoviti Ameriku u velikoj meri, infrastrukturalno, saobraćajno, ali pre svega kad je reč o čipovima i poluprovodnicima. Oni sa Meksikom i Kanadom prave prednost u odnosu na Evropu, a i dalje beže Kini. Počeće da zbog toga uvode i neke protekcione mere, to ćemo morati i mi... Što i nije najbolje, ali tako je - rekao je Vučić.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike