Vučić otvorio renovirani hotel "Planinka" u Kuršumliji: "Pet miliona evra za put do banje, biće još velikih ulaganja"

09.02.2023

11:00 >> 12:58

0

Autor: 24sedam

U rekonstrukciju hotela je uloženo 15 miliona evra

Vučić otvorio renovirani hotel "Planinka" u Kuršumliji: "Pet miliona evra za put do banje, biće još velikih ulaganja"
Copyright Tanjug/Zoran žestić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obilazi rekonstruisani hotel "Planinka" u Kuršumlijskoj banji, koji je danas i svečano otvoren.

Otvaranju hotela prisustvovali su ministar građevinarstva Goran Vesić, ministar za turizam i omladinu Husein Memić, ministar za javna ulaganja Marko Blagojević, ministarka zdravlja Danica Grujičić, direktori Koridora Srbije i Puteva Srbije, Aleksandar Antić i Zoran Drobnjak i drugi.

- Hvala za ovaj divan dan u, ne tako divnom periodu kroz koji prolazi naša zemlja. Blizu se nalazi zadžbina Stefana Nemanje koji je ovaj kraj odabrao zbog strateškog položaja i rudnih bogatstava. I Bog i priroda bili su posebno darežljivi prema ovom delu Srbije. Raspolažemo neiscrpnim izvorima lekovite vode kakva se retko gde nalazi. Još od Rimljana je poznata po lekovitim vodama i mineralnom blatu - rekao je Vučić.

Kaže da je ministar Goran Vesić najavio da će se izdvojiti više od 5 miliona evra za novi put od 8 kilometara do Kuršumlijske banje i da će država nastaviti da ulaže i pomaže. Time će, kaže, pokazati koliko im je stalo do oživljavanja onoga što su mnogi zanemarili.

"Ovo je sada kraljevska banja"

Vučića je po dolasku u Kuršumliju dočekao veliki broj građana. 

U razgovoru sa njima konstatovao je kako je pre rekonstrukcije ovaj deo izgledao "kao da je bombardovan".

Tanjug/Zoran žestić
 

- Sećate li se kako je sve izgledalo 2006. godine, sve je izgledalo kao da je bombardovano. Bile su ruševine, a sad je velelepno. Pozvali smo i ljude iz Merdara da vidimo šta možemo da rešimo sve. Treba da razgovarate oko parkova prirode, da vidimo šta možemo da napravimo - istakao je Vučić i dodao da je ovo kraljevska banja, Nemanjića banja.

- Ja nisam skoro bio u Lukovskoj banji, ali shvatio sam da ću i ovde u Kuršumlijskoj brzo doći. Čestitam, jako lepo ste opremili - dodao je predsednik.

 

Naglasio je da je država pomogla u većem procentu nego što pomaže strancima i rekao da kod nas postoji ta laž da domaći privrednici u  Srbiji ne mogu da dobiju podršku države.

Najavio je da će Jugoimport SDPR za dva ili tri dana imati konkurs za nekvalifikovane radnike sa osnovnom školom koji su zainteresovani da se prekvalikuju u varioce. Dodao je da su varioci sada traženi i da imaju dobre plate i da su potrebni u Kuršumliji.

15 miliona za rekonstrukciju

U rekonstrukciju hotela je uloženo 15 miliona evra i to pošto su pre tri godine, sa PIO fondom i Direkcijom za imovinu Srbije, sklopili ugovor o kupovini Kuršumlijske banje koja nije radila više od 15 godina.

Tanjug/Zoran Žestić
 

Deo oko same banje bio je potpuno ruiniran dok je sada urađeno sve novo, a ima i nove sadržaje -  bazene, sale za sastanke...

Tanjug/Zoran Žestić
 

Država je pomogla sa subvencijama od 20 odsto, Planinka dala oko 12,5 miliona evra, a pomoć države je bila 2,5 miliona evra.

Trenutno je zaposleno 100 radnika, a u sezoni će ih biti više.

U budućnosti očekujem dobre vesti za Niš i mnogo više ulaganja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas na konferenciji za medije, da se građani Niša sa pravom pitaju kada će u tom gradu biti izgrađena gradska bolnica, pored toga što u tom gradu već postoji velelepni Klinički centar.

-'Ona je potrebna, kako u Klinički centar ne bi išao neko ko je iščašio ruku ili ga boli zub, već da za to ima gradsku bolnicu, ako sam dobro razumeo stručnjake, neki međustepen, da se ne bi opterećivali kapaciteti Kliničkog centra -  rekao je Vučić.

On je dodao da je potrebno u međuvremenu potrebno izgraditi i klinički centar u Kragujevcu, i u Vojvodini. '

-Imamo velike planove i oko ginekološko-akušerske klinike u Višegradskoj u Beogradu, kao i oko onkološke klinike za koju se zalaže ministarka Danica Grujičić, jer u Srbiji ljudi procentualno mnogo umiru od raka. Znamo za problem bolnice, biće više odgovora uskoro'', naveo je predsednik

. Upitan na koje investicije je mislila premijerka Ana Brnabić kada je najavila osam velikih investicija za grad Niš, predsednik je rekao da će biti dve velike investicije, ali da Brnabić ima bolji ''pregled'' od njega. '

Naveo je da se uskoro otvara nova deonicu autoputa, do Toplice i višnjarskog kraja, do Prokuplja, pa potom deonice do Kuršumlije i Merdara.

-Radimo i na obilaznici oko Niša, kako ne bi bilo više problema sa prugom u centru, radi infrastrukture i bezbednosti, ali i izmeštanja iz centra'', kazao je Vučić i dodao da su u toku radovi na autoputu ka Sofiji i da će on biti gotov za oko godinu i po dana

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike