Novi rekord Srbije: Strane direktne investicije ove godine između 4,3 i 4,4 milijarde evra

29.12.2022

12:53

0

Autor: 24sedam

O pozitivnoj percepciji Srbije kao investicione destinacije govori i očuvan kreditni rejting Srbije, na korak do investicionog, uprkos globalnim potresima, ističu u NBS

Novi rekord Srbije: Strane direktne investicije ove godine između 4,3 i 4,4 milijarde evra
Ilustracija - Copyright Profimedia Pixabay

Srbija će u 2022. imati novu rekordnu godinu s prilivima stranih direktnih investicija - između 4,3 i 4,4 milijarde evra, prema operativnim podacima za decembar, objavila je danas Narodna banka Srbije.

Centralna banka je predstavljajući rezultate rada ove godine istakla da je očuvan status Srbije kao poželjne investicione destinacije. Kao i prethodnih godina, više od polovine priliva usmereno je u razmenljive sektore, a najviše u prerađivačku industriju, koja je ključni izvozni sektor srpske privrede. NBS očekuje da će izvoz prerađivačke industrije u 2022. godini premašiti nivo od 23 milijarde evra, što je za oko četiri milijarde evra više od izvoza prerađivačke industrije u 2021. godini.

Nivo deviznih rezervi

O pozitivnoj percepciji Srbije kao investicione destinacije govori i očuvan kreditni rejting Srbije, na korak do investicionog, uprkos globalnim potresima. U svojoj poslednjoj oceni iz decembra 2022. godine, agencija Standard and Poor’s posebno ističe kredibilan okvir makroekonomskih politika, dok je adekvatan nivo deviznih rezervi naveden kao jedan od važnih stubova odbrane naše ekonomije od potresa iz eksternog okruženja.

Kao važne faktore očuvanja kreditnog rejtinga Standard and Poor’s ističe i kredibilnu monetarnu politiku Narodne banke Srbije.

Uz očuvanu stabilnost bankarskog sektora, Narodna banka Srbije nastavila je da podržava lakše otplate kredita i lakši pristup finansiranju. Očuvana je visoka adekvatnost kapitala bankarskog sektora (pokazatelj adekvatnosti kapitala iznosi 19,5 odsto), uz povoljnu strukturu kapitala (skoro 95 odsto čini najkvalitetniji osnovni akcijski kapital). Očuvani su svi relevantni pokazatelji likvidnosti bankarskog sektora, koji i dalje beleže dvostruko veće vrednosti od minimalno propisanih, navodi NBS.

Očuvano poverenje u bankarski sistem

Takođe, kvalitet kreditnog portfolija bankarskog sektora je ne samo očuvan već i dodatno poboljšan, jer je učešće problematičnih kredita na kraju novembra 2022. godine svedeno na 3,03 odsto, što je najniža vrednost od kada se prati ovaj pokazatelj. Očuvano je poverenje u bankarski sistem.

Usvojen je paket mera kojim se trajno štiti standard građana u pogledu platnih usluga koje su potrebne za svakodnevne životne aktivnosti. Ograničena je i propisana cena paketa platnog računa sa osnovnim uslugama na 150 dinara i precizirana njegova garantovana sadržina. Obezbeđeno je da sve banke koje su povećavale naknade za platne usluge građanima od 1. januara 2021. godine ove naknade umanje za 30 odsto ili ih vrate na nivo pre njihovog povećanja i da u narednoj godini dana ne povećavaju naknade u vezi s platnim računom.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike