Srpski brod odoleva "oluji" koja ljulja svetsku ekonomiju: Rekordne investicije u Srbiji – najviše iz Kine

08.01.2023

12:01

0

Stranim investicijama rešavan je problem nezaposlenosti koja je sa prošlogodišnjih 8,9 odsto - nikad manja

Srpski brod odoleva "oluji" koja ljulja svetsku ekonomiju: Rekordne investicije u Srbiji – najviše iz Kine
Ilustracija - Copyright Pixabay

"Savršena oluja" ljulja svetsku ekonomiju, ali srpski ekonomski brod za sada odoleva. Iako manji od priželjkivanog, ipak se beleži privredni rast, a kurs se drži stabilno. Jedan od razloga je u rekordnom prilivu stranih investicija - najviše iz Kine, nešto iznad milijardu evra, a slede Velika Britanija i Nemačka.

Iako je izgledalo preoptimistično očekivanje da će u situaciji energetske krize, rusko-ukrajinskog sukoba i visoke inflacije, priliv direktnih stranih investicija u Srbiju dostići između 4,3 i 4,4 milijarde evra - to se ipak desilo. Podaci za četvrto tromesečje tek će da se sumiraju, ali će u taj zbir svakako ući i 382 miliona evra koliko je ulaganje za, u decembru otvorenu, fabriku japanskog proizvođača guma "Tojo Tajers".

Profimedia
 

- Verujem da i ovih 117.000 metara kvadratnih nije ni blizu poslednje velike investicije Tojo Tajersa u našu zemlju, a inače 283 miliona evra investicija u našu zemlju. Sve ukupno biće preko 300 značajno - kaže Aleksandar Vučić, predsednik Srbije.

I nije. Kada "Nidek" završi fabriku za proizvodnju pogonskih elektromotora za električna vozila u Novom Sadu uz novi petogodišnji investicioni ciklus u proširivanje kapaciteta i poboljšanje proizvodnje koji je pokrenuo JTI (Japan Tabako), Japan će se učvrstiti na listi najznačajnijih investitora.

Stranim investicijama rešavan je problem nezaposlenosti koja je sa prošlogodišnjih 8,9 odsto - nikad manja.

- Mi ćemo nastaviti da zapošljavamo ljude iz različitih disciplina sa različitim znanjem i stvarno nameravamo da iskoristimo izuzetan talenat i znanje koje postoji  Srbiji - kaže Sindi Nikola, potpredsednica za nove talente "Rivian" iz SAD.

Slovenija po investicijama na petom mestu

Profimedia
 

Prošle godine je iz fabrike "Gorenje" u Valjevu izašao je desetomilioniti frižider. Slovenija je po investicijama na petom mestu, a kada je početkom decembra "Steklarna Hrastnik" preuzela iz stečaja "Srpsku fabriku stakla" u Paraćinu, Vlada je odahnula jer se time stavlja tačka na višegodišnji uvoz stakla.

- I zato što nemamo sopstvenu proizvodnju stakla, odnosno svako ne dovoljnu, neke od naših privrednih grana nisu mogle dalje da rastu, i nisu mogle da izvoze dovoljno. Ovo je takođe problem koji danas počinjemo da rešavamo ovom investicijom u Srpsku fabriku stakla. Zato je to strateški interes - navodi premijerka Ana Brnabić.

Tamo gde su strani investitori menja se slika celog kraja. Dok nemački ZF u Pančevu gradi drugu fabriku za proizvodnju motora za električne automobile u koji se sa inženjerskim centrom ulaže 250 miliona evra, država će graditi auto-put ka Zrenjaninu i brze saobraćajnice ka Vršcu. Uz bolje saobraćajne veze, Pančevci će dobiti i čistiji vazduh.

- Najavljujemo jednu od najvećih investicija u javno-privatnoj saradnji u srpskoj istoriji. Time definišemo važnu prekretnicu za našu grupu. Prvi proizvodni pogon ZF-a sa nultom stopom emisije - kaže Stefan fon Šukman, član UO ZF-a.

"Fijat" ostaje da proizvodi električne automobile  

Profimedia
 

April je razrešio dilemu i da li "Fijat" ide iz Srbije ili ostaje. Ostaje - da proizvodi električne automobile.

- Bićemo veoma ponosni kada vozila u narednih nekoliko godina počnu da izlaze sa trake. Videćete da su ta vozila prelepa - kaže Karlos Tavareš, izvršni direktor "Stelantisa". 

Spisku treba dodati i fabriku za održavanje i servisiranje avio-motora MTU, "Gruner" i druge.

Nisu sve priče bile uspešne 

Međutim, nisu sve priče bile uspešne. U novembru, bez najave prema tvrdnjama radnika, turska kompanija "Berteks tekstil" koja je od 2017. radila u Kragujevcu zatvorila je fabriku i oglasila prodaju objekta.

Za deo javnosti koja od početka ima kritički stav prema opravdanosti davanja podsticaja stranim investitorima - argument za preispitivanje mera Vlade.

Za Vladu računica je jasna. Podsticaji koji se daju kroz infrastrukturu i po novozaposlenom radniku vraćaju se za 15 meseci. Zbog toga je Ministarstvo privrede u decembru potpisalo ugovore o novom investicionom ciklusu vrednom 180 miliona evra.

Već u prvom kvartalu ove godine očekuju se novi pogoni, a između ostalih pominju se nemački "Boš", "Kontinental", "Bicerba", austrijski "Palfinger" i kineski "Mint".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike