Kad država pomaže građanima: Kako je napravljeno špansko ekonomsko čudo

08.02.2023

09:38

0

Autor: 24sedam

Španija je prošlu godinu završila sa rastom na kome mogu da zavide mnoge razvijene zemlje Evrope i sveta a dobar joj prognoziraju i ove

Kad država pomaže građanima: Kako je napravljeno špansko ekonomsko čudo
Španija - Copyright Pixabay

Španija bi u 2023. godini mogla da ponovi ekonomsko čudo iz prethodne. U 2022. godini imala je privredni rast od 5,5 odsto, što je povečanje ekonomije u vreme krize o kojem samo sanjaju mnoge zemlje sa bogatijeg severa Evrope.

Zemlja sa Pirinejskog poluostrva ima dug put pred sobom da dostigne blagostanje jedne Nemačke, ali prošle godine nemačka stopa rasta na jedvite jade je dostigla 1,9 odsto a prosek u evrozoni je bio 3,5 odsto, piše „Dojče vele“.

MMF procenjuje da bi Španija i u ovoj i u sledećoj godini mogla da ostvari natprosečan privredni rast. Stopa nezaposlenosti u Španiji je najniža u poslednjih 15 godina, ali je njenih 13 odsto poveliko gledajući 5,7 odsto u Nemačkoj ili prosek EU od 6,1 odsto.

Čega se sve država "odrekla"

Ono što u prošlogodišnjem rastu BDP Španije fascinira je da je ostvaren uz malu stopa poskupljenja (inflacija zbog većih cena i prihoda države povećava i BDP).

Uprkos sve skupljoj nafti i gasu, u Španiji je inflacija prošle godine bila 5,5 odsto, gotovo upola manje nego u EU, gde je bila 10,4 odsto.

Doduše prošlog leta su u Španiji cene odletele nebu pod oblake s gotovo 10 odsto inflacije, ali Madrid je to divljanje uspeo da obuzda. Država je odrešila kesu i odrekla se nekih prihoda. Intervenisalo se na tržištu osnovnih životnih namirnica, ograničene su stanarine i cene energenata, dakle u izdacima koji su u drugim državama ostavili najveću pustoš u novčanicima građana, navodi „Dojče vele“.

Špansko ograničenje cene električne energije bila je pouka za celu EU, koja se potom složila oko „španskog modela”. Trenutno Španija ima jednu od  najnižih cena električne energije u Evropi,  što je privuklo strane kompanije kojima je račun za struju bitna stavka.

Španija je propisala da stanarine smeju da  rastu samo dva odsto godišnje. To je trenutno daleko ispod stope inflacije i pozitivno se odrazilo na kućne budžete.

Početkom ove godine je uvedena još jedna mera, država se potpuno odrekla prihoda od poreza na dodatu vrednost za osnovne životne namirnice. Uvedena je besplatna karta za metro, mesečne pretplatne karte za autobuse i vozove su postale upola jeftinije, a na Majorci i Kanarskim ostrvima javni prevoz je potpuno besplatan, ali samo za lokalno stanovništvo.

Sve to košta špansku vladu 45 milijardi evra. Naravno, španskom ekonomskom čudu je pomogao i prihod od turizma, a moglo bi i to što uvode ekstraprofit a energetske i petrohemiske kompanije koje su imale ogromne prihode tokom krize.

Špancima je država pomogla u 2022. ali to ne znači da su živeli lagodno, jer tamo gde država mnije intervenisala tržište ih nije milovalo. Recimo, kod rata kredita gde im je zbog rasta euribora rata stambenih kredita od januara u proseku veća za 250 evra, pisao je „El pais“.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike