Slovenci sa ovogodišnjih 6,2 odsto padaju na samo jedan rasta BDP-a

28.12.2022

09:52

0

Za ovu godinu privredni rast evidentan ali za sledeću je neizvesnost velika mada ne bi trebalo da bude recesije, kažu analitičari

Slovenci sa ovogodišnjih 6,2 odsto padaju na samo jedan rasta BDP-a
Ljubljana, Slovenija - Copyright Tanjug/AP Photo/Darko Bandic

Slovenačke i međunarodne institucije procenjuju da će privredni rast te zemlje iznositi ove godine između pet i 6,2 posto, nakon čega će naglo usporiti na oko jedan  odsto u 2023.

Projekcije su veoma neizvesne, uglavnom zbog situacije na energetskim tržištima, izveštava slovenačka agencija STA. Banka Slovenije ističe da je ovogodišnji relativno visok rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) rezultat prenošenja efekata iz 2021, kada je rast iznosio osam odsto, a koji se odnose na oporavak privrede nakon kovid epidemije i značajno ubrzanje aktivnosti u drugoj polovini prošle godine.

Iz centralne banke, međutim, dodaju da je rast BDP-a znatno usporio u trećem kvartalu 2022. zbog neizvesnosti u međunarodnom okruženju i rastuće inflacije.

Banka Slovenije, koja je poslednja objavila svoju prognozu, snizila je procenu rasta za iduću godinu na 0,8 posto. Očekuje da će, nakon postepene stabilizacije u međunarodnom okruženju, stopa rasta početi da raste od druge polovine 2023.

Slovenački Institut za makroekonomske analize i razvoj (IMAD) predviđa da će rast BDP-a u narednoj godini usporiti na 1,4 procenta, što je ispod prognoza pojedinih međunarodnih institucija od 1,8 odsto. Privredna komora Slovenije (GZS) projektuje rast BDP-a u narednoj godini na 1,1 procenat.

Njen glavni ekonomista, Bojan Ivanc, navodi za STA da GZS očekuje da će se „broj radno aktivnog stanovništva smanjiti, ali ne dramatično” i da će državne „mere podrške ublažiti značajan deo nastale ekonomske štete”.

Mada zbog energetske krize raste strah od recesije širom Evrope, ekonomista Marko Pahor predočava da su sadašnje prognoze za Nemačku, koja je glavni slovenački trgovinski partner, manje pesimistične, zbog čega smatra da je recesija u Sloveniji malo verovatna, navodi STA.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike