Krenuli smo odlično ali…: "Globalne krize usporile Srbiji rast za četvrtinu"

04.05.2022

10:23

0

Autor: 24sedam

Globalne krize prete da ugroze snažan oporavak Srbije nakon pandemije, procenila Svetska banka

Krenuli smo odlično ali…: "Globalne krize usporile Srbiji rast za četvrtinu"
Profimedia

Srpska ekonomija je odlično krenula sa oporavkom posle pandemije koronavirusa ali sada ekonomska kriza koja je usledila usporila taj rast, kaže se u redovnoj analizi Svetske banke.

Privredni rast Srbije usporiće se ove godine pod uticajem više globalnih kriza – uključujući i rat u Ukrajini – na svetsku ekonomiju. Prema projekcijama, rast BDP-a Srbije usporiće se u 2022. na 3,2 odsto, iako su ranija predviđanja ukazivala da će stopa rasta iznositi 4,4 odsto, navodi se u danas objavljenom Redovnom ekonomskom izveštaju za Zapadni Balkan.

Screenshot:24sedam/Svetska banka
 

 

Srbija se u velikoj meri oporavila od pandemije kovida-19, ostvarivši u 2021. rast realnog BDP-a od 7,4 odsto, podstaknutog snažnom privatnom potrošnjom i investicijama.

Međutim, posledice rata u Ukrajini negativno se odražavaju na izvoz iz Srbije, kao i na strane direktne investicije, doznake i prihode od turizma, saopšteno je iz SB.

U izveštaju se navodi da će Srbija održati makroekonomsku stabilnost uprkos naglašenim

negativnim rizicima koji bi se mogli ostvariti u 2022. godini.

Inflacija je već u porastu, a može se  očekivati i njeno dalje ubrzanje, baš kao i u drugim državama Istočne Evrope, usled povećanja cena hrane i energenata na svetskom tržištu.

Fiskalni deficit bi mogao biti viši od projektovanog zbog usporavanja privrednog rasta i potrebe za većom javnom potrošnjom u formi subvencija i garancija kao podrške preduzećima iz sektora električne energije i gasa koja su pogođena krizom.

- Očekuje se da će privreda Srbije na srednji rok ostvarivati stabilan rast od oko tri odsto godišnje, što je slično stopi rasta zabeleženoj pre pandemije. Ti izgledi prevashodno zavise od spoljašnjih

Potrebne strukturne reforme

U izveštaju se navodi da na Zapadnom Balkanu ne može biti održivog rasta bez strukturnih reformi u cilju podizanja produktivnosti, jačanja konkurencije, ulaganja u ljudski kapital i unapređenja upravljanja. U ovom neizvesnom okruženju, privredni rast podstakle bi mere za smanjenje regulatornih troškova za privredu, povećanje tržišne konkurencije, podršku učešću svih građana na tržištu rada i jačanje nezavisnosti javnih institucija.

činilaca, kao što su rat u Ukrajini i globalna energetska kriza, ali i od brzine kojom Srbija bude sprovodila unutrašnje reforme sa ciljem finansijske konsolidacije svojih javnih preduzeća - rekao je Nikola Pontara, direktor kancelarije Svetske banke u Srbiji.

Slično kao i u slučaju Srbije, projekcije rasta korigovane su i za sve druge zemlje Zapadnog Balkana. Prema novim analizama, stopa rasta će u ovom regionu u 2022. iznositi 3,1 odsto.

- Uprkos snažnom oporavku od pandemije, Zapadni Balkan se sada suočava sa novim izazovima čiji uticaj dodatno otežava rat u Ukrajini, a među njima su rast cena energenata i hrane, visoka inflacija i usporavanje trgovinske razmene i investicija. Zemljama Zapadnog Balkana biće potrebna pažljivo promišljena podrška u vidu javnih politika koje će im omogućiti da nađu izlaz iz ovih kriza i zaštite značajne rezultate ostvarene tokom 2021, između ostalog i na polju smanjenja siromaštva - rekla je Linda Van Gelder, direktorka Svetske banke za Zapadni Balkan.

BONUS VIDEO

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi