Gorivo poskupelo i u Srbiji

20.01.2023

09:03

0

Autor: G.M.Š.

Nova cena goriva na pumpama za sledećih sedam dana

Gorivo poskupelo i u Srbiji
Ilustracija - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

Nafta i dizel su krenuli naviše na svetskim berzama, gorivo je poskupelo i u regionu pa je sasvim očekivano bila i korekcija cena goriva u Srbiji.

Brent je u poslednjih pet kotacija fjučersa ima rast od 4,4 odsto (3,6 dolara po barelu) i sada je na oko 86 dolara, dok je dizel na spot tržištu na Mediteranu porastao čak 11,5 odsto (100 dolara) na 970 dolara za tonu.

Zemlje u regionu koje redovno usklađuju gorivo na dve nedelje su već ukalkulisale ovaj trend rasta dok je Srbija imala zatišje sa cenama na pumpama u poslednje četiri sedmice za benzin i dve za dizel.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
 

 

To se danas promenilo i gorivo je na benzinskim stanicama od dana pa u narednih sedam dana skuplje za tri dinara.

Nova cena BMB95 benzina je 167 dinara za litar a dizela 198 za litar. To je poskupljenje i benzina i dizela za tri dinara.

Cene su određene prema Uredbi o ograničenju cena goriva, koja je doneta sredinom februara a prema poslednjoj izmeni važiće do kraja januara.

Screenshot: qcintel.com
Cena dizela prilično raste

 

Uredba određuje da se maloprodajna cena derivata na srpskim pumpama formira na osnovu srednje veleprodajne cene koju utvrđuje Ministarstvo energetike i rudarstva.

Ova cena se zasniva na prosečnoj veleprodajnoj ceni u Srbiji, na koju se dodaje odobrena maloprodajna marža i PDV.

Za formiranje veleprodajne cene ne uzima se u obzir fabrička cena domaće rafinerije već prosek kotacija cena određenog goriva na berzi za tržište Mediterana (PLATS CIF Mediteran, za luku u Đenovi/Laveri).

Cenu koju odredi Ministarstvo energetike potvrđuje Ministarstvo unutrašnje trgovine, i kada je ono  objavi na svom sajtu, petkom najkasnije do 15 časova, ona postaje zvanična cena za sledećih sedam dana.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike