Da li nas ove nedelje čekaju promene cene: Dizel bi mogao i da pojeftini

28.10.2022

05:35

0

Cene goriva na srpskim pumpama ove bi nedelje mogle i da se usklade, pa da i benzin i dizel malo "popuste“

Da li nas ove nedelje čekaju promene cene: Dizel bi mogao i da pojeftini
Ilustracija - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

Novi petak i novo usklađivanje cena derivata na pumpama u Srbiji, koje će ovoga puta odrediti i nova Vlada Srbije.

Novopostavljeni ministri energetike i trgovine odrediće danas cene benzina i dizela prema kotacijama derivata na mediteranskom tržištu ali i vrednosti dolara prema dinaru.

Kada se pogledaju ta dva parametra, s kojima barata Uredba o ograničenoj ceni goriva i prateći pravilnici, vidi se da je u poslednjih nedelju dana cena dizela na kotacijama berzi za naš region  (PLATTS CIF Mediteran) neznatno porasla sa 1.197 na 1.199 dolara po toni.

Screenshot: CME Group
Cena "mediteranskog" dizela na berzi

U isto vreme, neki procenat više od toga (1,74 odsto) je "pojeftinio“ dolar u odnosu na dinar, sa 118,85 na 116,89 dinara, pokazuju podaci Gugl fajnansa (Google Finance).

To bi moglo da znači da bi vozači automobila na preskupi dizel mogli da se nadaju da bi danas popodne cena mogla da padne za neki dinar manje od 222 dinara, koliko ga plaćaju od prošlog petka.

Screenshot: Google Finance
Kurs dolara prema dinaru u poslednjih mesec dana

Nadu u jeftinije gorivo ne bi trebalo da gube ni vozači "benzinaca“, kojima je njihovo gorivo pojeftinilo i prošle nedelje. I tu bi cena mogla da splasne za dinar, dva, iako je cena sirove nafte u porastu poslednjih nekoliko dana.

Benzin, za razliku od dizela, malo tesnije prati "krivu“ cene brenta na svetskom tržištu, što se vidi i iz našeg grafikona.

Proteklih pet dana u proseku je cena nešto viša od 94 dolara za barel i bila je niža nego pre, recimo, tri nedelje. A tada je benzin koštao 175 dinara a protekle sedmice smo ga plaćali 178 dinara.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Ograničena cena goriva u Srbiji

Ističe uredba o gorivu

Kako će se cena goriva u Srbiji kretati u novembru, tek ćemo videti a to ne zavisi samo od svetskih uslova, već u dobroj meri i od domaćih. Uredba o ograničenju cene goriva važi do 31. oktobra ali će njeno trajanje verovatno biti produženo, kao i u više navrata dosad, od sredine marta kada je istekla originalna uredba, do danas.

Ono što bi u Uredbi moglo da se promeni je koliko će se plaćati akciza na gorivo. Ako se administriranje cene benzina i dizela gleda kroz promenu visine akcize, ovo je šesta uredba.

Akciza nije "dirana“ samo u prvoj, i tada je u krajnjoj ceni litre goriva bilo obračunato 59,84 dinara kod benzina i 59,48 dinara kod dizela.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Akciza na gorivo u Srbiji u 2022. godini

U po dva navrata je bila maksimalno smanjena za 20 odsto (prelaz mart/april i ceo jul) i 15 odsto (jun i prva polovina avgusta) a od tada je na „minus 10 odsto“. To znači da od 178 dinara, koliko litar benzina BMB95 platimo na pumpi, 52,06 dinara damo za akcizu (i na to, kao i ostale stavke cene – PDV). Kod dizela je taj iznos akcize trenutno 53,53 dinara po litru.

Ukoliko do pojeftinjenja goriva dođe, to bi bila kratkotrajna radost vozača jer naftno tržište nikako da se ohladi. Krajem septembra brent je na berzi bio 86 dolara za barel a tona dizela 941 dolar. Danas, samo mesec dana kasnije je dizel 27 odsto skuplji, a nafta oko 13 odsto.

Screenshot: Bloomberg
Cena fjučersa brenta na berzi u poslednjih mesec dana

A sledi u novembru kresanje proizvodnje sirove nafte, koje je dogovoreno u okviru OPEK+, kao i zabrana uvoza u EU ruske nafte brodovima. Potom i zima, koja će se okončati zabranom prodaje ruskog dizela u EU.

Sve u svemu, o jeftinom gorivu nema reči u skorijoj budućnosti.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike