Dr Propast nema lepe vesti: Haos je pred vratima, ovo je recept za katastrofu!

27.07.2022

18:20

0

Autor: 24sedam

Imamo stagflacione negativne šokove agregatne ponude i odnose duga koji su istorijski visoki, naveo je čuveni ekonomista

Dr Propast nema lepe vesti: Haos je pred vratima, ovo je recept za katastrofu!
Nurijel Rubini - Dr Propast - Copyright 24sedam/Profimedia/YouTube

Postoji mnogo razloga zašto ćemo imati ozbiljnu recesiju i ozbiljnu dužničku i finansijsku krizu. Ideja da će ovo biti kratkotrajno i blago ogromna je zabluda, istakao je Nurijel Rubini, čuveni profesor ekonomije na Univerzitetu u Njujorku.

On je rekao da se SAD suočavaju sa dubokom recesijom jer kamatne stope rastu, a ekonomija je opterećena velikim zaduženjem. Kako smatra, istorijski visok dug koji postoji u brojnim zemljama nakon pandemije razlikuje se od sedamdesetih, kada je odnos duga bio nizak, uprkos kombinaciji stagnirajućeg rasta i visoke inflacije, poznate kao stagflacija.

Nemamo fiskalni prostor

Ipak, državni dug je narastao od finansijske krize 2008, dodaje on, a pratila ju je niska inflacija ili deflacija zbog kreditne krize i šoka tražnje.

Inače, Rubini je poznat pod nadimkom Dr Propast, zbog nekih njegovih strašnih, ali istinitih predviđanja vezanih za krizu 2008. Tako je prozvan nakon što je 2007. godine prvi predvideo dolazak svetske ekonomske krize.

- Ovog puta imamo stagflacione negativne šokove agregatne ponude i odnose duga koji su istorijski visoki. U prethodnim recesijama, kao i u poslednje dve, imali smo ogromno monetarno i fiskalno popuštanje. Ovog puta idemo u recesiju pooštravanjem monetarne politike i nemamo fiskalni prostor – naveo je Rubini za Bloomberg TV.

Screenshot:Youtube/ Natixis Investment Managers
Nurijel Rubini, poznatiji kao Dr Propast

Prema njegovoj oceni, „savršena oluja“ gurnuće SAD u „veliku depresiju“ koja se može meriti sa najgorim ekonomskim padovima u istoriji. On nije saglasan sa mnogim ekonomistima i veteranima sa Volstrita koji tvrde da će recesija biti „kratka i blaga“.

- Ideja da će ovo biti kratko i površno potpuno je varljiva. Sada imamo istorijski visok odnos duga u naprednim ekonomijama širom sveta koji ide i na 420 odsto, a i dalje raste – naveo je Rubini.

Berza će biti lošija...

Takođe, on kaže da postoji "mnogo zombi korporacija“ koje su iskoristile jeftino zaduživanje tokom pandemije za izgradnju preduzeća koja nikada neće postati profitabilna.

Stagflaciono okruženje i "koeficijent duga koji je istorijski visok“ su, prema rečima Rubinija, recept za katastrofu.

Rubini tvrdi da će berza biti lošija u ovim izazovnim okolnostima. On je krajem juna procenio da bi američke akcije mogle da izgube 50 odsto vrednosti u odnosu na vrhunac prošle godine.

- U tipičnoj recesiji američke i globalne akcije imaju tendenciju pada za oko 35 odsto, ali budući da će naredna recesija biti stagflaciona i praćena finansijskom krizom, krah na tržištima kapitala mogao bi da bude bliži 50 odsto - naveo je Rubini.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike