Priče o recesiji drmaju SAD: Bajden pokušava da okrivi druge, a Amerika nezaustavljivo tone

05.07.2022

14:12

0

čigledna spremnost centralne banke da toleriše ekonomski pad u cilju stavljanja inflacije pod kontrolu ne odgovara američkom narodu

Priče o recesiji drmaju SAD: Bajden pokušava da okrivi druge, a Amerika nezaustavljivo tone
bajden2 - Copyright AP Photo/Thibault Camus

Upozorenja zbog skore recesije postaju sve glasnija u Sjedinjenim Američkim Državama, dok se vlada bori da kontroliše rast cena, piše „Politiko".

- Od Volstrita do Vašingtona šaputanja o nadolazećem ekonomskom padu postala su skoro zaglušujuća buka - piše portal i dodaje da je agresivna politika Federalnih rezervi dovela do pada akcija, čime je i poverenje potrošača opalo na rekordno nizak nivo.

Predsednik Federalni rezervi (Fed) Džerom Pauel rekao je prošlog meseca da je recesija „sigurno moguća“ i da centralna banka želi „da vrati inflaciju na 2 odsto“. Njegovi komentari došli su nakon povećanja kamatnih stopa za 75 baznih poena, što je najveći rast u poslednje tri decenije. Sa druge strane, stopa inflacije dostigla je 40-godišnji maksimum od 8,6 odsto u maju.

Kako piše „Politiko", očigledna spremnost centralne banke da toleriše ekonomski pad u cilju stavljanja inflacije pod kontrolu ne odgovara američkom narodu. Kritičari koji su pričali za portal tvrde da će naglo povećanje troškova dovesti do većeg broja otpuštanja i da će „unazaditi ekonomiju“.

Pauel je prošle nedelje rekao da je „ukupno gledano, američka ekonomija u dobroj poziciji da izdrži strožu monetarnu politiku“. Međutim, prema „Blumbergu", trećina ekonomista kaže da je recesija u Americi verovatna u naredne dve godine.

AP Photo/Manuel Balce Ceneta
Džerom Pauel

Situaciju bi mogli da pogoršaju i drugi faktori, navodi „Politiko", kao što su potencijalni pad cena stanova ili eskalacija sukoba u Ukrajini, što bi moglo dovesti do daljeg povećanja cena nafte i hrane.

Bajden ignoriše upozorenja i maže oči građanima

Cena goriva u SAD skočila je naglo već početkom marta, samo dve nedelje od početka ruske vojne operacije u Ukrajini. Tada se vremešni američki predsednik oslonio na medijsku mašineriju koja je gurala priču da je u redu plaćati gorivo više, što se moglo čudi i na Si-En-Enu.

- U redu je plaćati više ukoliko će to pozvati Rusiju na odgovornost zbog onoga što se dešava u Ukrajini - poručila je novinarka ovog informativnog kanala.

To nije naišlo na dobru reakciju publike jer se potpuno ignorišu građani koji se bave transportom, ali i drugim poslovima, a inflacija samo raste. Snabdevanje je već bilo otežano zbog pandemije koronavirusa, ali čini se da elite o tome ne brinu.

To potvrđuje i kolumnista Blumberga, Met Levin, koji je kazao da američki investitori treba da prestanu da posluju sa Rusijom i iz moralnih razloga. Kako je poručio, zaustavljanjem investicija u Rusiji, "na neki način kažnjavate Rusiju".

I Bajden je u više navrata za sve okrivio Rusiju iako cene goriva rastu otkad je on došao na vlast.

AP Photo/Patrick Semansky
Džozef Bajden

- Današnji izveštaj o inflaciji podseća na to da su budžeti Amerikanaca stisnuti rastom cena, a porodice počinju da osećaju posledice 'putinovskog poskupljenja'. Inflaciji je ovog meseca doprineo rast cena benzina i energenata, jer su tržišta reagovala na agresivne poteze Putina - naveo je.

Sa druge strane, Putin je rekao da Rusija s tim nema ništa. 

- Cene energenata na Zapadu rastu zbog sopstvene računice zapadnih zemalja. Isporuke ruske nafte na američko tržište nisu bile veće od tri odsto. To je zanemarljivo mala količina. A cene im rastu. Mi s tim nemamo apsolutno ništa. I čak s tim nema nikakve veze zabrana uvoza ruske nafte. Prosto se kriju iza takvih odluka, kako bi ponovo obmanuli sopstveno stanovništvo - rekao je ruski predsednik.

I u kasnijim mesecima, kada su kritike postale sve brojnije, Bajden je nastavio da krivi Putina za povećanje cena u Americi.

Ipak, američki nacionalni javni radio izvestio je ranije ove godine da su između 2019. i 2021. SAD zabeležile jedno od najvećih povećanja stope inflacije u svetu i da su po tome odmah iza Brazila i Turske.

Inflacija se otkad je Bajden preuzeo vlast povećala čak četiri puta, dostigavši rast od sedam odsto pre nego što je Rusija napala Ukrajinu. Inflacija veleprodajnih cena prošlog meseca iznosila je skoro 11 odsto, što je signal da još teža vremena čekaju američke potrošače.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike