Ni lepota nije imuna na krizu: Revlon podneo zahtev za stečaj

16.06.2022

07:56

0

Autor: 24sedam

Čuvena kozmetička kompanija podnela je zahtev za zaštitu od poverilaca, što je u SAD jednako našem stečaju

Ni lepota nije imuna na krizu: Revlon podneo zahtev za stečaj
Copyright Profimedia

Zaštitu od bankrota, u skladu sa Poglavljem 11 američkog zakona o stečaju, „Revlon“ je zatražio pošto ne može da se izbori sa velikim dugom zbog poremećaja u lancu snabdevanja i visoke inflacije.

Kozmetički gigant, u vlasništvu milijardera Rona Perelmana, zatražio je sudsku zaštitu od bankrota u Južnom okrugu Njujorka i prijavio imovinu u ukupnom iznosu od 2,3 milijarde dolara, sa stanjem na kraju aprila, javlja "Blumberg".

S druge strane, ukupni prijavljeni dugovi kompanije iznose 3,7 milijardi dolara i uključuju njene senior obveznice s kamatom od 6,25 posto koje dospevaju 2024. godine, prema podacima iz sudske dokumentacije.

Pokušaj "vađenja"

Podnošenje zahteva za zaštitu po osnovu Poglavlja 11 omogućava kompaniji da nastavi sa poslovanjem dok radi na planu otplate dugova poveriocima. Ulaskom u stečaj se okončava buran period za „Revlon“, koji je trpeo negativan uticaj tokom pandemije i beležio višegodišnji pad prodaje, jer su se ukusi potrošača promenili i novi brendovi nagrizli njegov tržišni udeo.

Ova 90-godišnja kompanija počela je da prodaje lakove za nokte u jeku Velike depresije, a kasnije je svom proizvodnom portfelju dodala ruževe za usne i druge kozmetičke proizvode. Ovaj brend je 1955. godine postao međunarodni.

Perelmanova holding kompanija "MekAndrjus & Forbs" preuzela je kontrolu nad Revlonom 1985. godine, putem otplate duga koji je napravio prethodni vlasnik Majkl Milken.

Pored dolarske obveznice, „Revlon“ ima 10 neotplaćenih zajmova u iznosu od oko 2,6 milijardi dolara koji dospevaju u naredne tri godine, prema podacima koje je prikupio "Blumberg".

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike