Bez Rusa nema proizvodnje aviona: U EU blokirane sankcije za titanijum

22.07.2022

10:09

0

Evropska unija je blokirala predlog za uvođenje sankcija ruskom proizvođaču titanijuma, kompaniji „VSMPO-AVISMA“

Bez Rusa nema proizvodnje aviona: U EU blokirane sankcije za titanijum
Konkurencija za velike avione sve veća - Copyright Pixabay/Pit Karges

Ruski titanijum neće biti pod sankcijama EU, objavljuje „Volstrit žurnal“ (WSJ), navodeći da je predlog embarga na ovaj materijal zaustavljen nakon što su Francuska i druge članice EU izrazile zabrinutost zbog moguće ruske odmazde u vidu potpune zabrane izvoza titanijuma, prenosi Raša tudej (RT).

Kompanija „VSMPO-AVISMA“ je najveći svetski proizvođač titanijuma i proizvoda od legura titanijuma, koje imaju široku primenu u proizvodnji aviona, počev od trupa aviona i delova motora do stajnog trapa.

Ova ruska metalska kompanija je glavni „Erbasov“ dobavljač titanijuma, pa bi gubitak isporuka iz Rusije zadao veliki udarac vodećem svetskom proizvođaču komercijalnih aviona.

Erbas je prošlog meseca javno pozvao EU da se uzdrži od uvođenja sankcija na uvoz ruski metala. Prema konsultantskoj kući „Aliks partners“, otprilike 65 posto „Erbasovog“ titanijuma dolazi iz Rusije.

Sarađuju sa svima koji prave letelice

Kompanija „VSMPO-AVISMA“, koja je delom u vlasništvu ruske kosmičke i vazduhoplovne korporacije „Rostek“, koja drži 25 posto plus jednu akciju, snabdeva svojim proizvodima više od 450 kompanija u 50 zemalja sveta, uključujući „Boing“, „Erbas“, „Embrajer“ i „Rols-Rojs“.

„Rols-Rojs“ je ranije ove godine najavio da će privremeno obustaviti kupovinu ruskog titanijuma zbog rata u Ukrajini i zapadnih sankcija prema Moskvi. Mediji su, međutim, kasnije objavili da čuveni britanski proizvođač nije raskinuo postojeći ugovor, pozivajući se na izvore u kompaniji, te da bi isporuke mogle da se nastave u bilo kom trenutku.

Američki proizvođač aviona „Boing“ je takođe najavio da će obustaviti kupovinu ruskog titanijuma i da namerava da se preorijentiše „na druga tržišta“.

Amerikanci će se možda snaći bez ruskog titanijuma ali ne i bez ruskog đubriva, pokazuje druga današnja vest koja pokazuje da se embargo zemalja Zapada "savija" već prema potrebi.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike