Kad strah pritera ne važe sankcije: Amerikanci kupili rusko đubrivo

22.07.2022

09:23

1

Tanker s ruskim đubrivom plovi ka Sjedinjenim Državama u vreme opšte zabrinutosti da bi vrtoglavi rast globalnih cena đubriva mogao da dovede do nestašice hrane

Kad strah pritera ne važe sankcije: Amerikanci kupili rusko đubrivo
Tanjug/AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Tanker "Džoni Rendžer", pod zastavom Liberije, trebalo bi da stigne u Nju Orleans u ponedeljak sa oko 39.000 tona rastvora uree amonijum nitrata. To poljoprivredno đubrivo, proizvedenog kombinovanjem uree, azotne kiseline i amonijaka, utovarano je na brod prošlog meseca u Sankt Peterburgu, piše Rojters prema podacima kompanije Refinitiv Ajkon koja prati pomorski saobraćaj.

 Detalji o ruskom prodavcu i američkom kupcu nisu trenutno dostupni, a Ministarstvo finansija SAD i američka agencija za carinu i bezbednost granica odbili su komentar.

Administracija predsednika SAD Džoa Bajdena nije stavila na crnu listu ruske poljoprivredne proizvode ni đubrivo, nakon napada Moskve na Ukrajinu, ali su se mnoge zapadne banke i trgovci klonili ruskih isporuka iz straha da ne ulete u problem pošto se propisi brzo menjaju a saradnja sa Rusima je loša za imidž. Vašington je sankcionisao rusku sirovu naftu, naftne derivate, ugalj i tečni prirodni gas.

Rusija i Ukrajina su vodeći izvoznici đubriva, ključne komponente za obezbeđenje visokih prinosa kukuruza, soje, pirinča i pšenice. Američki, ali i poljoprivrednici širom sveta, smanjili su upotrebu đubriva zbog visokih cena, kao i površine koju planiraju da obrađuju. Samim tim će i prinosi biti manji.

Sjedinjene Države su 2021. uvezle iz Rusije đubriva uree amonijum nitrata u vrednosti 262,6 miliona dolara, prema podacima Ministarstvu trgovine.

Komisija za međunarodnu trgovinu SAD je ove nedelje ukinula velike antidamping i antisubvencione dažbine na urea amonijum nitratna đubriva iz Rusije u nastojanju da ublaži nestašicu i rast cena.

BONUS VIDEO

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti