Rast industrijske proizvodnje 8,7 odsto u maju, rudarstva najviše

30.06.2022

12:21

0

Na godišnjem nivou zabeležen je rast proizvodnje kapitalnih proizvoda za 18,7 procenata

Rast industrijske proizvodnje 8,7 odsto u maju, rudarstva najviše
vučić (7) - Copyright Tanjug

Industrijska proizvodnja u Srbiji je porasla za 8,7 posto u maju u odnosu na isti mesec 2021. godine, dok je u odnosu na prošlogodišnji prosek bila veća za 2,1 odsto, objavio je Republički zavod za statistiku.

U periodu januar-maj tekuće godine, industrijska proizvodnja je zabeležila rast od 3,3 procenta u poređenju sa istim lanjskim periodom.

Posmatrano po sektorima, rast proizvodnje je u maju na godišnjem nivou zabeležilo rudarstvo za 28,1 posto i prerađivačka industrija za 11,2 procenta, dok je u sektoru snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija registrovan pad od 12,5 posto.

Prema statističkim pokazateljima, u maju je na godišnjem nivou zabeležen rast proizvodnje kapitalnih proizvoda za 18,7 procenata, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 10,9 odsto, intermedijarnih proizvoda, osim energije, za 7,8 odsto, energije za 4,7 posto i trajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,4 procenta.

Prema desezoniranim podacima, ukupna industrijska proizvodnja u maju je zabležila pad u odnosu na april od 1,7 odsto, dok je prerađivačka ostvarila rast od 2,2 posto.

Ukupna industrijska proizvodnja u maju je u odnosu na prosek 2021. godine, prema desezoniranim podacima, porasla za 2,7 posto, pri čemu je prerađivačka industrija zabeležila rast od 7,0 procenata.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike