Oprečne vesti iz privrede EU: Investitori raspoloženi, trgovci se stegli

07.06.2022

09:41

0

Raspoloženje investitora u evrozoni se oporavilo u junu ali su podaci o nabavkama u industriji Nemačke loši treći mesec zaredom

Oprečne vesti iz privrede EU: Investitori raspoloženi, trgovci se stegli
Ilustracija - Copyright Profimedia

Poslovni sentiment investitora u zoni evra poboljšao se u junu iznad očekivanja, zabeleživši prvi rast od ruskog napada na Ukrajinu. Mnoge kompanije još uvek ne osećaju veći uticaj inflacije i uskih grla u snabdevanju kao što se strahovalo, pokazuju rezultati jednog istraživanja objavljeni danas.

Istovremeno iz najjače ekonomije evrozone, Nemačke, odlaze ne tako ružičaste vesti. Industrijske narudžbine pale su u aprilu 2,7 odsto i to je već treći mesec u minusu zaredom.
Indeks investicione klime u evrozoni, koji izračunava agencija Sentiks, porastao je na minus 15,8 poena u junu sa minus 22,6 poena u maju, što je bio najslabiji pokazatelj od juna 2020, prenosi Rojters.

- Koliko god poboljšanje situacije i očekivanih vrednosti izgledalo na prvi pogled impresivno, malo je verovatno da će to označiti ekonomski preokret - naveo je u saopštenju izvršni direktor Sentiksa, Manfred Hibner.

Dok potrošači već trpe posledice rastućih cena, mnoge kompanije su uspele da oštar skok njihovih troškova prenesu na kupce, a u prilog im je išlo i to što su mnogi ljudi žurili da obave kupovine robe i usluga kako bi predupredili povećanja cena, napominje Hibner.

Međutim, ta faza će se verovatno uskoro završiti jer će krajnji potrošači u nekom trenutku morati da smanje kupovine, a monetarna politika u evrozoni bi mogla da postane restriktivnija, predočava ovaj ekonomista.

Indeks trenutnih investicionih uslova se poboljšao na minus 7,3 boda u junu sa majskih minus 10,5 poena, a indeks investicionih očekivanja je porastao na minus 24 boda u junu sa minus 34 poena u maju.

Sentiks je anketirao 1.225 investitora u 19-članom monetarnom bloku između 2. i 4. juna.

Industrija već prilično usporila

Nemačke industrijske narudžbine su pale više nego što se očekivalo u aprilu, treći mesec zaredom, usled slabljenja poražnje i neizvesnosti izazvanih ruskom vojnom akcijom u Ukrajini, pokazuju današnji zvanični podaci.

Narudžbine nemačke industrijske robe su pale za 2,7 posto u aprilu na mesečnom nivou, prema desezoniranim podacima, objavio je Federalni zavod za statistiku, prenosi Rojters.

Pokazatelj pada porudžbina za mart je revidiran naviše na čak 4,2 procenta.

Analitičari, koje je anketirao Rojters, očekivali su povećanje narudžbina u aprilu od 0,3 posto u odnosu na prethodni mesec.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike