Nemcima skupo dođe rat u Ukrajini: Rast privrede samo 2,5 odsto

15.06.2022

10:27

0

Rat u Ukrajini koči ekonomski oporavak Nemačke, kaže analiza IFO instituta

Nemcima skupo dođe rat u Ukrajini: Rast privrede samo 2,5 odsto
Printscreen/Youtube/GommeBlog.it

Rat u Ukrajinu, zajedno sa oštrim rastom cena energenata, koči ekonomski oporavak Nemačke, objavio je danas institut IFO, smanjivši svoju prognozu privrednog rasta za ovu godinu na 2,5 odsto sa 3,1 posto procenjenih u martu.

- Ekonomska proizvodnja je trenutno i dalje jedan odsto ispod nivoa pre pandemije krajem 2019. godine. Očekujemo da će u drugoj polovini godine doći do postepenog smanjenja kako cena robe tako i uskih grla u snabdevanju materijalima - kaže Timo Volmershojcer, šef odeljenja za prognoze u IFO-u.

On dodaje da su početkom godine visoke cene dovele do pada kupovne moći domaćinstava i posledično do pada potrošnje, odnosno pada kupovina robe.

Ipak, zahvaljujući značajnom porastu potrošnje na usluge, ukupna privatna potrošnja u Nemačkoj nije pala u prvom kvartalu, već je ostala stabilna. Očekuje se da će se tokom ostatka godine, normalizacija privatne potrošnje nastaviti i time odigrati važnu ulogu u rastu nemačke privrede.

IFO takođe predviđa da će u 2022. godini nezaposlenost pasti sa 2,6 miliona ljudi na 2,3 miliona, odnosno sa 5,7 odsto na pet procenata, i da će iduće godine ostati na tom nivou.

Što se tiče budžetskog deficita, institut očekuje da će on ove godine biti prepolovljen, sa 131 milijarde evra na 65 milijardi evra, te da će dogodine pasti na samo 12 milijardi evra.

Na međunarodnom nivou mnogo kritikovan suficit tekućeg računa Nemačke, prema proceni IFO-a pašće ove godine na 181 milijardu evra sa prošlogodišnjih 265 milijardi evra, ali se u 2023. očekuje njegov ponovni rast na 241 milijardu evra.

Za sledeću godinu, IFO predviđa ubrzanje rasta Nemačke na 3,7 odsto, navodi se u saopštenju tog instituta iz Minhena dostavljenom Tanjugu.

Prema proceni instituta, inflacija u Nemačkoj će porasti na 6,8 odsto u tekućoj godini, a zatim će pasti na 3,3 procenta - ali tek sledeće godine.

BONUS VIDEO

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti