Rast privrede Srbije 6,9 odsto u čevtrtom kvartalu, a Industrije 6,3 odsto za celu 2021.

31.01.2022

12:03

0

Samo u decembru 2021. industrijska proizvodnja je zabeležila rast od 3,3 odsto u odnosu na isti mesec godinu dana ranije

Rast privrede Srbije 6,9 odsto u čevtrtom kvartalu, a Industrije 6,3 odsto za celu 2021.
Copyright Profimedia

Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u četvrtom kvartalu 2021. godine iznosio je 6,9 posto u odnosu na isti period prethodne godine, prema današnjoj fleš proceni Republičkog zavoda za statitiku.

Obračun kvartalnog BDP-a za četvrto tromesečje, koji je detaljniji i koji se izvodi na nižim nivoima agregiranja, biće objavljen 28. februara 2022. godine, navodi se u saopštenju državne statistike.

U rudarstvu rast oko 40 odsto

S druge strane, industrijska proizvodnja u Srbiji je porasla prošle godine za 6,3 odsto u odnosu na 2020. godinu, objavio je Republički zavod za statistiku.

Samo u decembru 2021, industrijska proizvodnja je zabeležila rast od 3,3 odsto u odnosu na isti mesec godinu dana ranije, dok je u odnosu na prosek u 2020. godini porasla za 13,1 procenat.

U decembru je na godišnjem nivou rast proizvodnje ostvaren u sektoru rudarstva za 40,6 posto, i u prerađivačkoj industriji za 2,3 odsto, dok je sektor snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija registrovao pad od 7,5 procenata.

Proizvodnja intermedijarnih proizvoda, osim energije, skočila je u poslednjem lanjskom mesecu za 12,3 posto u odnosu na decembar 2020, a proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 10,7 odsto, dok je pad zabeležen u proizvodnji trajnih proizvoda za široku potrošnju za četiri procenta, prozivodnji energije za 6,6 i proizvodnji kapitalnih proizvoda za 9,1 posto.

Foto: Анатолий Стафичук/Pixabay
 

Decembarska industrijska proizvodnja je u poređenju sa novembrom bila, prema desezoniranim podacima, veća za 0,7 posto, pri čemu je prerađivačka ostvarila rast od 0,5 procenata.

Najveći doprinos dali metal i koks

Desezonirani indeks industrijske proizvodnje za decembar, u odnosu na prosek 2020. godine, pokazuje da je ukupno ostvaren rast od 8,1 posto, a u prerađivačkoj industriji od 6,2 procenta.

Najveći uticaj na međugodišnji rast industrijske proizvodnje u decembru imali su: eksploatacija ruda metala, proizvodnja osnovnih farmaceutskih proizvoda i preparata, proizvodnja pića, prehrambenih proizvoda i proizvodnja mašina i opreme.

Kad je reč o rastu industrije u celoj 2021. godini u odnosu na prethodnu godinu, najveći doprinos su dali: eksploatacija ruda metala, proizvodnja koksa i derivata nafte, proizvodnja ostalih saobraćajnih sredstava, proizvodnja električne opreme i proizvodnja mašina i opreme.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike