"Ziđin ne ugrožava žitelje Majdanpeka": Stručnjaci objasnili zašto je miniranje na planini Starica neophodno! (FOTO/VIDEO)

21.06.2022

09:16

0

"Ziđin" je otvorio preko 6.000 radnih mesta i planiano je još 2.000

"Ziđin ne ugrožava žitelje Majdanpeka": Stručnjaci objasnili zašto je miniranje na planini Starica neophodno! (FOTO/VIDEO)
Rudnik bakra Majdanpek - Copyright 24sedam/Goran Sivački

"Ziđin" organizovao je otvoreni dan u Majdanpeku povodom eksploatacije na površinskom kopu "Severni revir" gde su ljudi iz vrha ove kompanije, ali i stručnjaci, objasnili da kuće i stanari ne mogu biti ugroženi radovima na sanaciji.

Na jednom od vrhova planine Starice, gde je nastao snimak miniranja koji je izazvao paniku među stanovništvom, koji su predstavnici medija i posetili, postoji pukotina kojoj je neophodna sanacija miniranjem, a koju je odobrilo Ministarstvo za rudarstvo i energetiku Republike Srbije.

Istaknuto je da se sve radi u zakonskim okvirima, odnosno da su svi radovi prijavljeni i odobreni, kao i da nije pređena granica dozvoljenih seizmičkih potresa.

Rudarska inspekcija je konstatovala da je neophodna hitna sanacija raspucale stene sa ciljem sprečavanja klizanja i obrušavanja stene. Učesnici su istakli da sanacija raspucale stene na Starici mora da se obavi kako ne bi došlo do njenog obrušavanja i ugrožavanja stanovništva, kao i da bi mogla da se nastavi eksploatacija rude.

Na skupu "Otvoreno o radovima na planini Starica" učestvovali su profesori sa Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu i Tehničkog fakulteta u Boru.

Profesor Lazar Kričak iz Centra za rudarstvo Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu je istakao da za grad Majdanpek nema nikakve opasnosti od radova na planinini Starica, a profesor Radoje Pantović iz Odeljenja za površinsku eksploataciju ležišta Tehničkog fakulteta u Boru je rekao da je Ziđin uveo šest mernih stanica u okviru sistema za praćenje negativnih pojava kod miniranja, kao i da se je sve u okviru svetskih standarda.

Miner Dragomir Blagojević rekao je da se stanovnici sirenama redovno obaveštavaju na početku i kraju svakog miniranja, dok stanovnici najbližih kuća, koje su udaljene više od 600 metara od vrha Starice, upozoravaju i megafonima. Prilikom miniranja kamenje ne leti na razdaljini većoj od 300 metara, rekli su iz kompanije.

Zajednički zaključak predstavnika Ziđina i stručnjaka u toj oblasti je da miniranje odnosno radovi na sanaciji planine Starice moraju da se obave u ovoj godini da bi bila obezbeđena sva kritična mesta i nastavila se bezbedna eksploatacija rude.

24sedam/Goran Sivački
Lazar Kričak, Radoje Pantović i zamenik direktora Jian Heyuan

Kako je rečno, tim radovima se ni na koji način ne ugrožava bezbednost stanovništva, s obzirom da se naselje nalazi na dovoljnoj udaljenosti od kopa.

Diplomirani inženjer rudarstva Stefan Mirković, zamenik rukovodioca površinskog kopa u Rudniku bakra Majdanpek, potvrdio je da se vrši stabilizacija terena rudarskim radovima, kako nestabilne kosine ne bi ugrozile radnike i stanovništvo i dodao da će radovi biti zaršeni do kraja godine.

Takođe, u delu Srbije kao što je Majdanpek, gde se živi od rudarstva "Ziđin" je otvorio preko 6.000 radnih mesta i planiano je još 2.000. Od ukupnoh broja zaposlenih preko 90 odsto je lokalno stanovništvo. 

Ono što je zanimljivo, a novinari su imali prilike da vide, jeste zelenilo koje se nalazi usred ničega, među kamenjem i stenama. Kako nam je rečeno, zaposleni, ali i rukovodionci, zajedno su sadili cveće i ozelenjavali površine.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike