Žetva krenula, trgovine nema

21.06.2022

08:46

0

Autor: 24sedam

Na oglednim poljima Naučnog instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu juče je počela žetva pšenice a na Produktnoj berzi u istom gradu zamrlo trgovanje pšenicom

Žetva krenula, trgovine nema
Copyright Foto:Pixabay/ ykaiavu

Novosadski Institut godinama unazad prvi započinje da žanje hlebno zrno pa je tako i ove godine. Po rečima naučnog saradnika u Odeljenju za strna žita Naučnog instituta za ratarstvo i povrtarstvo Vladimira Aćina za „Dnevnik“, na oglednim poljima očekuju se manji prinosi pšenice u odnosu na lanjske, koji su bili odlični.

- Pšenice ćemo imati ove žetve na oglednim poljima manje što vidimo golim okom, ali kada izmerimo znaćemo tačno koliki će prinosi biti - kazao je Aćin.
Ovogodišnja pšenica sazrevala je u sušnim uslovima, naglasio je dr Aćin,  navodeći da je tokom marta, aprila i maja bilo upola manje padavina u odnosu prosek.
- Još je rano govoriti koliki će biti prinosi po hektaru na individualnim parcelama, ali po svemu sudeći biće šaroliki i zavisiće od količine padavina, koje su bile neujednačene – naveo je Aćin.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, petogodišnji prosek za severu zemlje je 5,2 tone po hektaru, a za celo područje Srbije 4,5 tone po hektaru.

Ono što paore svakako najviše zanima svakako je cena novog roda, a kako sada stvari stoje to će se tek izvagati. Deo paora ovih dana traži 50 dinara za kilogram pšenice, ali malo ko od učesnika na tržištu veruje da je moguće dostići tu vrednost.

Mrtvilo u trgovini

Problem je što nema ni izvoza jer, kako je istakla direktorka “Žita Srbije “ Sunčica Savović, od početka rata u Ukrajini postoje i državna ograničenja i veliki logistički problemi koji dodatno ograničavaju mogućnost izvoza žitarica.

- Žetva stiže, a mi ćemo ući u novu ekonomsku godinu s rekordnim zalihama pšenice, koje procenjujemo na preko 700.000 tona. Poslednji put smo imali tolike zalihe 2019. i 2020. godine, ali nismo imali situaciju da su skladišta bila puna i kukuruza, tako da u ovom trenutku apsolutno ništa ne možemo da uradimo da se spasemo te situacije – rekla je Sunčica Savović.

A kad nema izvoza name ni trgovine, ukazuje u razgovoru za Tanjug direktor Produktne berze, Miloš Janjić.

On kaže da je prošle nedelje cena pšenice na toj berzi bila u padu, te da je bila samo jedna trgovina po ceni od 39 dinara za kilogram bez PDV-a.

- U nedelji kada treba da pršti od trgovanja, mi imamo jednu trgovinu, to je definitivno disbalans u trgovanju. Izvoznici ne ugovaraju u značajnijim količinama izvoz jer ne znaju kako će se kretati cene, i kako će biti dopušten izvoz, s kojim mehanizmima, u narednom periodu. Samim tim je i pad cena na tržištu - kaže Janjić.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Dnevnik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike