„Zamrzavanje“ na pumpi ali ne cena: Neprijatno iznenađenje za Crnogorce i Slovence

21.06.2022

07:20

0

Autor: G.M.Š.

U Crnoj Gori i Sloveniji od ponoći je značajno poskupelo gorivo

„Zamrzavanje“ na pumpi ali ne cena: Neprijatno iznenađenje za Crnogorce i Slovence
iran - Copyright AP Photo/Vahid Salemi

Bilo je najavljivano da će poskupeti ali se nije znalo koliko pa su se vozači u Crnoj Gori i Sloveniji „zamrzli“ kada su videli odmrznute cene jutros na svojim omiljenim benzinskim pumpama.

U Crnoj Gori su od ponoći značajno poskupele sve vrste goriva, tako da je cena za litar evrodizela i lož ulja viša za 20 evro centi, saopšteno je iz crnogorskog Ministarstva kapitalnih investicija.

Litar BMB 98 benzina skuplji je devet centi i košta 1,77 evra, dok je litar BMB 95 poskupeo osam centi i iznosi 1,73 evra.

U narednih 15 dana cena evrodizela po litru je 1,78 evra, a lož ulja 1,99 evra.

Naredni obračun cena je najavljen za 4. jul.

U "deželi" dizel 1,85 evra

Ništa manje neprijatan doček imali su na benzinskim stanicama i Slovenci. Nakon nekog vremena zamrznutih cena, u ponoć je poskupelo gorivo tako da je litar benzina sa 95 oktana 1,775 evra a litar evrodizela 1,848 evra.

Hrvati odmrzli, pa zamrzli

Hrvatska vlada odlučila je u ponedeljak da zamrzne cene goriva na svim benzinskim pumpama, osim na autoputevima, na sadašnjem nivou

Cena goriva je u Hrvatskoj od danas zamrznuta pa će tako evrodizel koštati 13,08 kuna (1,74 evra), benzin 13,5 (1,8), a plavi dizel za poljoprivredu 9,45 kuna po litri (1,26).

Na autoputevima cene evrodizela će rasti, a sada iznosi 13,57 kuna (1,81 evro), za evrosuper 95 cena je 14,06 kuna (1,87 evra).

To je značajno poskupljenju u odnosu na dosadašnje zamrznute cene, a nove cene važiće narednih 14 dana, prenosi Hina.

Rec je o cenama na pumpama van autoputeva zbog regulisanog smanjenja trgovačke marže, dok će se cene na benzinskim pumpama na autoputevima slobodno formirati.

Premijer Robert Golob nedavno je izjavio da bi gorivo moglo da poskupi i do 20 odsto. On je kritikovao distributere kod kojih je poslednjih dana dolazilo do nestašica goriva, posebno dizela, rekavši da su za to odgovorni i da je trebalo da se bolje pripreme za situaciju umesto što su "spekulisali zbog nekoliko centi po litri goriva".

- Razumijem da je potražnja zbog najavljenog poskupljenja bila nešto veća, ali obaveza distributera je jasna, trebalo je da se pobrinu da goriva ne nedostaje, a ponestalo ga je u celoj državi i to odjednom", istakao je Golob.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike