Teško ćemo izbeći recesiju: Šef Svetske banke pesimističan

26.05.2022

09:11

0

Predsednik Svetske banke Dejvid Malpas upozorava da bi posledice ruske invazije na Ukrajinu mogla da izazove globalni pad privrede jer će skočiti cene hrane, energenata i đubriva

Teško ćemo izbeći recesiju: Šef Svetske banke pesimističan
Foto: Pixabay/ Dennis Castro

U obraćanju na jednom poslovnom događaju u SAD koji je organizovala Američka privredna komora, Malpas je rekao da je teško „videti kako da izbegnemo recesiju“, napomenuvši da zabrinutost povećava i usporavanje rasta u Kini zbog niza korona lokdauna.

- Gledajući globalni bruto domaći proizvod... teško je sada videti kako da izbegnemo recesiju. Pomisao o udvostručenju cena energije dovoljna je sama po sebi da izazove recesiju - rekao je Malpas, ne iznoseći bilo kakvu konkretnu prognozu, prenosi britanski javni servis BBC.

Svetska banka je prošlog meseca smanjila svoju prognozu globalnog ekonomskog rasta za ovu godinu za skoro pun procentni poen, na 3,2 posto.

Malpas je takođe primetio da mnoge evropske zemlje još uvek previše zavise od Rusije u pogledu nafte i gasa, čak iako polako napreduju s planovima da smanje svoju zavisnost od ruske energije.

Naveo je da bi potencijalni potezi Rusije da zaustavi isporuke gasa mogli da izazovu „značajno usporavanje“ u regionu i dodao da visoke cene energije već vrše pritisak na nemačku ekonomiju, najveću u Evropi i četvrtu po veličini u svetu.

BONUS VIDEO

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug