Šta bi sa tim globalnim porezom "Guglu", "Fejsbuku", "Majkrosoftu"...?

24.05.2022

14:32

0

Šef OECD-a umereni je optimista povodom postizanja sporazuma o globalnom minimalnom poreza u EU i SAD

Šta bi sa tim globalnim porezom "Guglu", "Fejsbuku", "Majkrosoftu"...?
Pixabay/pasja1000

Šef Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) Matijas Korman izjavio je danas da je "umereni optimista" da će članice Evropske unije usvojiti važan sporazum o uspostavljanju globalnog minimalnog poreza na dobit korporacija, ali smatra da do implementacije „možda neće doći do 2024. godine“.

O ovom porezu učestalo se govorilo do sredine prošle godine, kada je ova tema ustupila mesto onima vezanim prvo za energetsku i ekonosmku krizu a ove godine i za Ukrajinu. 

Korman je takođe rekao, na jednom panelu tekućeg Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, da je "neosporno" da je za Sjedinjene Države u interesu da se pridruže sporazumu koji je prošle godine načelno postignut između skoro 140 zemalja sveta o uspostavljanju globalne minimalne poreske stope od 15 posto na dobit multinacionalnih korporacija, prenosi Rojters.

- Umereni sam optimista da će Evropska komisija predstaviti direktivu za sprovođenje sporazuma - kazao je Korman, nakon što je ranije danas francuski ministar finansija Bruno le Mer izrazio uverenost da će ministri finansija EU jednoglasno podržati globalni minimalni porez na sastanku sledećeg meseca.

Usvajanje odluke o minimalnog globalnoj poreskoj stopi u EU blokirali su prigovori Poljske, koja je u aprilu stavila veto na kompromis za primenu sporazuma o kojem se dogovorilo 137 zemalja.

Stvar "stoji" i u SAD

U međuvremenu, glasanje po tom pitanju zaustavljeno je i u američkom Kongresu, što je bio povod za pitanje upućeno Kormanu da li će izgledi za ratifikaciju sporazuma u SAD biti narušeni ako republikanci, koji su "protiv", osvoje većinu u Predstavničkom domu i Senatu na delimičnim izborima u novembru.

Korman je rekao da bi ostale zemlje mogle da sprovode sporazum čak i ako ga Kongres ne usvoji, upozorivši da bi to dovelo američka multinacionalna preduzeća u nepovoljan položaj.

- Ne mogu da zamislim da bi bilo koja zemlja donela odluku kojom bi sebe dovela u nepovoljan položaj. Smatram da je taj sporazum, bez obzira na to ko je u većini u Kongresu, nesumnjivo u interesu SAD - naveo je generalni sekretar OECD-a.

Postojeća američka minimalna poreska stopa za kompanije koje posluju u inostranstvu iznosi 10,5 odsto, a predložena globalna minimalna stopa je 15 procenata.

Globalne korporacije na koje “cilja“ ova inicijativa su pre svega tehnološki divovi poput “Gugla“, “Fejsbuka“, “Amazona“ ili “Epla“ i “Majkrosofta“. Ideja je da multinacionalne kompanije ovaj porez plaćaju u zemljama gde ostvaruju prihod, a ne gde im je prijavljeno sedište.

BONUS VIDEO

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi