Svet potonuo za petinu: Svetska banka srezala prognozu globalnog rasta

19.04.2022

09:13

0

Ništa ni od rasta slabašnih 4,1 odsto, prognoziraju analitičari međunarodne finansijske institucije

Svet potonuo za petinu: Svetska banka srezala prognozu globalnog rasta
Pixabay

Svetska banka je smanjila prognozu globalnog rasta za 2022. godinu za skoro pun procentni poen, sa 4,1 odsto na 3,2 posto. Glavni razlog je uticaj ruske invazije na Ukrajinu, izjavio je predsednik te međunarodne finansijske institucije Dejvid Malpas.

Malpas je rekao na video konferenciji za novinare, da Svetska banka predlaže novi 15-mesečni program kriznog finasiranja od 170 milijardi dolara kao odgovor na dodatne ekonomske potrese zbog rata, pri čemu će oko 50 milijardi dolara ovog finansiranja izdvojiti tokom sledeća tri meseca, prenosi Rojters.

Predsednik Svetske banke je naveo da je u novom izveštaju o globalnim ekonomskim izgledima najviše srezana prognoza rasta Evrope i Centralne Azije, za čak 4,1 procentni poen, uključujući Ukrajinu, Rusiju i okolne zemlje.

Energija i hrana će biti još skuplje

Takođe su smanjena predviđanja privrednog rasta razvijenih i mnogih zemalja u razvoju zbog skoka cena hrane i energije, koji je uzrokovan poremećajima u snabdevanju povezanim sa ratom.

Očekuje se da će danas i Međunarodni monetarni fond objaviti naniže revidiranu prognozu globalnog rasta.

- Pripremamo se za nastavak odgovora na krizu, s obzirom na multiplikovanje krize. Očekujem da u narednih nekoliko nedelja razgovaram sa našim odborom o novom 15-mesečnom paketu od oko 170 milijardi dolara za odgovor na krizu u periodu od aprila 2022. do juna 2023 - rekao je Malpas.

Taj program je nastavak korona paketa finansiranja Svetske banke od 160 milijardi dolara. Malpas je istakao da će deo sredstava biti usmeren za podršku zemljama koje su primile izbeglice iz Ukrajine, kao i za pomoć u rešavanju problema u zemljama pogođenim nestašicom hrane.

On je najavio da će zemlje članice Svetske banke i MMF-a ove nedelje razgovarati o novoj pomoći za Ukrajinu, te da očekuje da će određeni broj zemalja donatora objaviti konkretne iznose sredstava koje će obezbediti.

BONUS VIDEO

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug