BDP malo pao ali se i dalje dobro drži

31.05.2022

10:26

0

Autor: 24sedam

Realni rast bruto domaćeg proizvoda Srbije u prvom kvartalu 4,4 odsto

BDP malo pao ali se i dalje dobro drži
Ilustracija - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u prvom kvartalu 2022. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, iznosio je 4,4 odsto, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

U poređenju sa prethodnim kvartalom pad BDP-a je bio 0,5 procentnih poena niži, što je dobar rezultat s obzirom na krizu u Evropi i svetu, koja je izazvana ratom u Ukrajini i ogromnim cenama nafte i hrane kao trajnija posledica pandemije kovida.

Sa ovakvim cenama energenata i hrane, i iz Svetske banke procenjuju da će svet teško izbeći recesiju ove godine. Narodna banka Srbije je iz istih razloga u maju procenu privrednog rasta Srbije korigovala na nivo od 3,5 do 4,5 odsto, odnosno  za 0,5 odsto niže nego što je centralna banka predviđala u februaru ove godine.

Posmatrano po delatnostima, u prvom kvartalu 2022. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, značajan realni rast bruto dodate vrednosti zabeležen je u sektoru trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila, saobraćaja i skladištenja i usluga smeštaja i ishrane (11 odsto) i sektoru industrije i snabdevanja vodom i upravljanja otpadnim vodama (1,9 odsto).

Značajan realni pad bruto dodate vrednosti zabeležen je u sektoru građevinarstva (5,3 odsto).

Poređenja radi, velika privreda Nemačke je imala u prvom tromesečju rast od 0,2 odsto, a u odnosui na isti kvartal prethodne godine 3,8 odsto, sa prilagođenim cenama i seozonom.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike