Vlahović: Dogovor o gasu dobra vest, struja ne sme biti socijalna kategorija

30.05.2022

08:13

0

Gasne aranžmane ranije su ugovarala preduzeća Srbijagas i Gasprom, ali kriza u Ukrajini donela je drugačija pravila ponašanja, istakao je Vlahović

Vlahović: Dogovor o gasu dobra vest, struja ne sme biti socijalna kategorija
Aleksandar Vlahović - Copyright Tanjug/Rade Prelić

Predsednik Saveza ekonomista Aleksandar Vlahović izjavio je danas da je dobra vest za Srbiju dogovor predsednika Srbije i Rusije o sklapanju trogodišnjeg ugovora za nabavku 2,2 milijarde kubika gasa po ceni od 310 do 408 dolara, u skladu sa naftnom formulom, za 1.000 kubika gasa.

- To je apsolutno dobra vest za Srbiju i taj ugovor će se vrlo brzo potpisati, pošto je ovo načelni sporazum dvojice predsednika - rekao je Vlahović za K1 televiziju.

Kriza promenila pravila

Istakao je da su ranije gasne aranžmane ugovarala preduzeća Srbijagas i Gasprom, ali da je kriza u Ukrajini donela drugačija pravila ponašanja, tako da je prvo postignut načelni dogovor na višem nivou.

- Za nas je dobar ishod da imamo obezbeđenih 2,2 milijarde kubika gasa, što kada ne rade Azotara, MSK Kikinda, pa i Zastava koja je veliki potrošač gasa, skoro u potpunosti pokriva potrebe Srbije - kazao je Vlahović.

Dodaje da će Srbiji sa početkom rada gasnih elektrana i ovih postrojenja biti svakako potrebno dodatnih 800 miliona kubika gasa.

Vlahović napominje da smo i do sada dodatne količine gasa nabavljali na berzi po višim cenama.

Naveo je da će državni vrh i Srbjagas će u narednom periodu uložiti napore da obezbede i nedostajući 800 miliona kubika gasa po povoljnim uslovima.

- Prošle godine smo značaju količinu gasa trošili na rad panonskih elektrana upravo zbog nedostatka struje zbog situacije u EPS i nestručnog rukovođenja - rekao je Vlahović.

"Neće biti poremećaja u snabdevanju"

Kaže da neće postojati potreba za dodatnim količinama gasa ako kapaciteti EPS-a, pre svega termo i hidro uz vetro-parkove, budu radili na nivou od pre nekoliko godina.

Vlahović ne očekuje da će Bugarska obustaviti gas Srbiji Balkanskim tokom ako ta zemlja ne postigne gasni aranžman sa Rusijom.

AP Photo/Sergei Grits, File
 

Takođe, Vlahović je rekao da ne očekuje veće poremećaje u snabdevanju i ceni nafte, tako da će se verovatno cena gasa i kretati za Srbiju između 300 i 400 dolara za 1.000 kubika gasa, kao i da je najverovatnije dogovorom između dvojice predsednika Srbije i Rusije postavljena donja i gornja granica u toj ceni, bez obzira na kretanje cene nafte i gasa.

Kada je reč o ceni struje, Vlahović je rekao da ona mora da ide na gore, jer usled porasta cene peleta i gasa, ljudi će se više zimi grejati na struju, pa će EPS biti pod velikim pritiskom i neće moći da obezbedi dovoljno struje.

Moraće struja onda da se uvozi po paprenim cenama, rekao je Vlahović i dodao da struja ne sme da bude socijalna kategorija jer je onda nećemo imati.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike