Dogovoreno: Srbija udvostručila skladište gasa za narednu zimu

25.05.2022

08:49

0

U Budimpešti mađarski i srpski ministar utanačili dogovor predsednika i premijera u vezi sa skladištenjem srpskog gasa

Dogovoreno: Srbija udvostručila skladište gasa za narednu zimu
gasovod Mađarska Srbija - Copyright Pixabay

Srbija je obezbedila dodatni kapacitet skladištenja zemnog gasa za narednu zimu, i praktično više nego udvostručila mesto za pravljenje rezervi.

Srpski ministar finansija, Siniša Mali, izjavio je danas u Budimpešti, nakon sastanka sa mađarskim ministrom spoljnih poslova i trgovine Peterom Sijartom, da je dogovoreno da Srbija u Mađarskoj tokom predstojeće zime uskladišti 500 miliona kubika gasa.

printscreen/Instagram/mali_sinisa
 

Dogovor je preciziran nakon što su se predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, i mađarski premijer, Viktor Orban, dogovorili u Novom Sadu na otvaranju Međunarodnog sajma poljprivrede, da Srbija može da uskladišti između 300 do 500 miliona kubika gasa u Mađarskoj.

Mali je rekao novinarima nakon sastanka da će na osnovu današnjeg dogovora Srbija moći da povuče iz mađarskih skladišta u oktobru tri miliona kubika dnevno, po šest miliona kubika dnevno u novembru, decembru i januaru i tri miliona u martu.

Povezivanje i kod struje

Sijarto je rekao da su se Srbija i Mađarska dogovorile i oko povezivanja mreže za snabdevanje električnom energijom i da će taj projekat zahtevati šest do osam godina.

- To na duge staze za obe zemlje otvara mogućnost da se na polju električne energije obezbeđuju i razmenjuju još veći kapaciteti.

- Ovo je velika i važna vest za građane, obezbedili smo 500 miliona kubnih metara za skladištenje gasa za nastupajuću zimu. To će obezbediti sigurno snabdevanje gasa Srbiji i to smo obezbedili danas - istakao je Mali.

Srbija u zemlji ima samo jedno skaldište gasa u Banatskom Dvoru, čiji je kapacitet 450 miliona kubika. Međutim, tamo nije samo sprski gas, jer ruski „Gasprom“ u tom skladištu ima 51 odsto učešća.

Međusobno obezbeđenje

Ministar Peter Sijarto rekao je da će njegova zemlja pružiti Srbiji mogućnost da koristi deo njenih kapacitet za skladištenje gasa.

- Imamo više od šest miliona kubnih metara kapaciteta za skladištenje prirodnog gasa i jedan deo toga ćemo prepustiti Srbiji, radi obezbeđivanja dovoljne količine gasa za zimski period... Ja sam uveren da ćemo vrlo brzo potpisati sporazume na osnovu današnjih pregovora - rekao je Sijarto.

U vezi sa ratom u Ukrajini i mogućim embargom u EU na uvoz ruske nafte, Sijarto je rekao da Mađarska neće za embargo sve dok to dovodi u opasnost snabdevanje Mađarske naftom i da ove nedelje ne očekuje dogovor u vezi s tim.

- EU treba da pruži rešenje za taj naš problem i posle tog rešenja možemo da govorimo i razgovaramo o eventualnim sankcijama. Mislim da ove nedelje ne možemo da očekujemo da se donese takva odluka u EU, u Briselu, i zbog toga smo rekli da o tome ne govorimo ni iduće nedelje na susretima Evropskog saveta - naveo je Sijarto.

On je dodao da zatvaranje tranzitnih linija, bilo da se radi o tranzitu gasa ili o tranzitu nafte, ugrožava jedinstvo i bezbednost Evrope, i da će zato Srbija i Mađarska jedna drugoj obezbediti nesmetan tranzit energenata.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike