Završen deo novog terminala Aerodroma "Nikola Tesla", a evo kako izgleda (FOTO)

12.04.2022

10:58

0

Autor: 24sedam

Pušten u rad novi deo terminala, površine 13.600 kvadrata, na kome su primenjeni novi standardi

Završen deo novog terminala Aerodroma "Nikola Tesla", a evo kako izgleda (FOTO)
Foto - Luka Filipović_za_medije - Copyright Promo/24sedam/Luka Filipović

Novoizgrađeni deo postojećeg terminala na Aerodromu "Nikola Tesla" Beograd pušten je u rad, čime su povećani kapacitet aerodroma, komfor i efikasnost tokova putnika, saopštili su sa beogradskog aerodroma.

Novi deo terminala je, kako navode, ukupne površine 13.600 kvadratnih metara, i ima dodatnih osam čekaonica sa avio-mostovima i pet čekaonica za ukrcavanje u avione na izdvojenim parking pozicijama, tako da na C strani sada ima ukupno 19 gejtova.

- Novoizgrađeni deo terminala projektovan je u skladu sa standardima matične kompanije VINCI Airports, u pogledu materijala, paleta boja, sistema oznaka, opreme i drugih arhitektonskih i elemenata enterijera. Pored novog dela terminala, završena je i prva faza proširenja pripadajuće platforme površine blizu 27.000 kvadrata, u čijem sklopu su i četiri nove parking pozicije, uključujući i jednu za širokotrupne avione - ističe se u saopštenju.

Zahvaljujući novoizgrađenom delu terminala, na beogradskom aerodromu se, po prvi put, kako se navodi, uvode brojne novine: Koncept open-space čekaonica omogućen je kreiranjem nove, centralizovane sigurnosne kontrole putnika, koja se sada nalazi ispred postojeće pasoške kontrole, a dodatni krovni koridor u novom delu omogućava razdvajanje dolazećih i odlazećih putnika.

Postavljene su i pokretne trake za brže i lakše kretanje putnika.

Promo/24sedam/Beogradski aerodrom
Fransoa Berizo, generalni direktor Beogradskog aerodroma

- Otvaranjem novog proširenja terminala i prateće infrastrukture značajno ćemo poboljšati efikasnost našeg aerodroma i podići nivo usluge za putnike i partnerske avio-kompanije. Radujem se što će se putnici i lično uveriti u novi standard i kvalitet usluge koji su u skladu sa najboljom praksom kompanije VINCI Airports. Cilj tekućeg projekta modernizacije je da Aerodrom Nikola Tesla Beograd postane novo regionalno saobraćajno čvorište - rekao je Fransoa Berizo, generalni direktor kompanije Beogradski aerodrom koja upravlja aerodromom.

Proširenje pristanišne zgrade na C strani je deo velikog projekta rekonstrukcije i proširenja celokupne postojeće zgrade terminala. Plan je da se izgradi, kako navode u kompaniji, više od 92.000 m2 nove površine koja će sadržati centralizovanu bezbednosnu kontrolu, dodatne šaltere za registraciju na let, niz novih sadržaja za zabavu i relaksaciju putnika, kao i nove ugostiteljske i komercijalne prostore.

Ceo koncesioni projekat snažan fokus takođe stavlja i na održivo poslovanje, u skladu sa politikom kompanije VINCI Airports koja za cilj ima postizanje nulte emisije gasova sa efektom staklene bašte do 2050. godine na svim svojim aerodromima širom sveta.

- Završeni su  i građevinski radovi na izgradnji solarnog postrojenja koje će, po puštanju u rad, obezbediti 1.200.000 kWh čiste energije godišnje (ekvivalentno potrošnji 80 domaćinstava). Cilj solarnog postrojenja je da se električna energija dobijena iz obnovljivih izvora upotrebi za napajanje eletktroenergetskih potrošača u okviru kompleksa aerodroma. Ovi solarni panoi sa 3.000 fotonaponskih modula postavljeni su na platou površine 15.000 kvadrata - naglašava se u saopštenju.

Pored ovih projekata, VINCI Airports će, kako navode, glavne radove na modernizaciji završiti 2023. godine, uključujući proširenje putničkog terminala, nove prilazne puteve i parkinge, nove avio mostove i čekaonice, izgradnju umetnute piste i kompletnu obnovu postojeće poletno sletne staze. Radovi će omogućiti da se do kraja perioda koncesije u 2043. godini dostigne ukupan kapacitet opsluge od 15 miliona putnika godišnje.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike