Nestašica „kompjutaraša“: Na svakog IT-jevca koji se javi, još dva oglasa za posao

22.02.2022

08:27

0

Sve više posla je u srpskom IT-ju, pokazuju i podaci o oglasima za zapošljavanje sa tržišta koje vapi za programerima sa bar nešto iskustva

Nestašica „kompjutaraša“: Na svakog IT-jevca koji se javi, još dva oglasa za posao
Copyright Tanjug/ Mioš Milivojević

Iz godine u godinu IT tržište rada je u sve većoj ekspanziji, a čak ni pandemija koronavirusa nije uspela da ga poljulja. Sa bumom na tržištu pojavio se i veliki broj oglasa što je samo povećalo spoznaju o deficitu kadrova u srpskom IT-ju. To govore i novi podaci sajta HelloWorld.rs, piše „Euronews Srbija“.

U prethodnoj godini došlo je do porasta broja radnih mesta u odnosu na 2020. godinu za čak 65 odsto ali je broj prijavljenih kandidata porastao za samo 25 odsto.

- Na našem sajtu je tokom 2021. IT stručnjacima na raspolaganju bilo oko 11.500 pozicija u odnosu na nešto manje od 7.000 raspisanih oglasa 2020 godine. Ponudu poslova prati i povećan broj prijavljenih kandidata i on je u prethodnoj godini porastao za 25 odsto u odnosu na 2020. Uprkos ovom trendu i dalje postoji deficit IT kandidata na domaćem tržištu rada - kaže Marko Vučetić sa ovog specijalizovanog portala.

- Iako se često čuje da seniora nema ni za lek, podaci pokazuju da je najviše oglasa, više od dve trećine bilo namenjeno kandidatima koji imaju od dve do pet godina radnog iskustva i poznaju određene tehnologije. Poslodavci su objavili tek jednu četvrtinu oglasa za seniore, dok je najmanji broj oglasa, tek svaki deseti bio namenjen juniorima – pojašnjava Vučetić.

Na pitanje gde najčešće traže posao IT-jevci su na prvom mestu naveli sajtove za zapošljavanje, potom LinkedIN i sajtove kompanija. Slede preporuke prijatelja, kao i društvene mreže.

Znanje i pozicije

Poslodavci prošle godine najviše tražili kandidate sa poznavanjem programskih jezika JavaScript i povezani frameworkovi (React, Node, Angular), SQL, Java, Python, C#, .NET, PHP i povezani frameworkovi (Symfony, Laravel), C++.

Najčešće su raspisivani oglase za pozicije JavaScript Developer, Java Developer, IT Help Desk / Support, NET Developer, System Administrator / Engineer, Frontend developer i PHP Developer.

Što se tiče beneficija koje mogu da ostvare kod svog poslodavca zaposlenima u IT-ju najbitnije je fleksibilno radno vreme, rad od kuće i mogućnost konstantnog usavršavanja kroz edukacije i obuke, pokazalo je istraživanje "Puls Srpske IT zajednice" koje je sproveo sajt HelloWorld.rs.

Interesantno je da je na četvtrom mestu po važnosti privatno zdravstveno osiguranje, pa tek onda nagrade i bonusi.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike