Srpska industrija će hraniti svet: Ogroman potencijal pokazan u Dubaiju

15.02.2022

12:15

0

Na izložbi „EXPO 2020 Dubai“, na investicionoj konferenciji "Serbia Cuntry Business Briefing" pokazan je ogroman potencijal srpske prehrambnene industrije

Srpska industrija će hraniti svet: Ogroman potencijal pokazan u Dubaiju
Dubai3 - Copyright Promo/24sedam/Razvojna agencija Srbije

U okviru obeležavanja Nacionalnog dana i obeležavanja Dana državnosti 15. februara danas je u Dubaiju, na Svetskoj izložbi otvorena investiciona konferencija "Serbia Cuntry Business Briefing".

Ministarka trgovine Tatjana Matić je rekla na početku da prehrambena industrija Srbije ima najveći potencijal za rast.

- Kao tradicionalno najvažnija poluga u privredi Srbije, prehrambena industrija i poljoprivreda imaju vitalnu ulogu, i u domaćoj potrošnji i u izvozu. Sa ukupno četiri milijarde bruto izvoza, prehrambena industrija je segment sa najvećim bruto izvozom zemlje, sa stalnim rastom izvoza i najvećim potencijalima za dalji rast - rekla je Matićeva.

Srbija je, ističe, lidera u regionu Zapadnog Balkan upravo kada je reč o proizvodnji hrane.

- Među prvih pet zemalja u svetu smo po proizvodnji malina, šljiva i višanja, a u Evropi smo u top pet po proizvodnji borovnica, jagoda, kupina, soje i kukuruza, i u prvih 10 evropskih izvoznika kukuruza i suncokreta - navela je Matićeva.

Na konferenciji su zastupljeni sektori: hrane, poljoprivrede i savremenih tehnologija.

Ministarka je rekla da je to četvrta investicionu konferenciju na Paviljonu ke Srbije, kao i da su brojni gosti potvrdili da je Srbija globalno konkurentna u mnogim oblastima.

Barabar sa IT-jem

Ministarka Matić je napomenula i da srpski ICT sektor predstavlja najveću neto izvoznu granu Srbije i strateški važnu industriju na nacionalnom nivou.
- Samo u poslednje tri godine ova grana industrije zabeležila je  dvostruki rast po pitanju izvoza - dodala je Matićeva.
Ukazala je da se dve najjače srpske industrije prožimaju u primeni savremenih tehnologija u prehrambenoj i poljoprivrednoj industriji.

- To je bilo naročito vidljivo na našim velikim investicionim konferencijama, posvećenim tržištu nekretnina, automobilskoj i hemijskoj industriji, kao i turizmu odnosno velnes i spa ponudi, na kojima smo zainteresovali najveće svetske kompanije u ovim oblastima. Danas ćemo predstaviti investicione potencijale prehrambene industrije, poljoprivrede i savremenih tehnologija, industrija koje su ovih dana tematski u fokusu i same EXPO izložbe - rekla je ona u Biznis konekt centru, gde se održava konferencija.

Kako je rekla, ulaganjem u našu prehrambenu i poljoprivrednu industriju, investitori imaju priliku da dosegnu tržište veličine 1,3 milijarde potrošača zahvaljujući činjenici da Srbija ima sklopljene ugovore o slobodnoj trgovini koji omogućavaju izvoz bez carina na tržišta CEFTA, EFTA, Rusije i Evroazijske unije, kao i Turske. Takođe, preferencijalne uslove trgovine sa EU, SAD, Japanom i Australijom.

Unapređenju ove industrije konstantno doprinose specijalizovani instituti i obrazovne institucije, čak 16 specijalizovanih instituta, četiri univerziteta i 26 srednjih škola fokusiranih na prehrambenu i poljoprivrednu industriju, navela je ministarka.

- Očekujem ogromno interesovanje investitora za koje sam sigurna da će prepoznati sjajne poslovne prilike i verujem da će ova konferencija iznedriti brojna poslovna partnerstva i saradnje – zaključila je ministarka.

Spoj najboljeg za svet

Razvojna agencija Srbije predstavila je investicione potencijale Srbije u pomenutim oblastima, kao i uspešne primere investicija i poslovanja kompanija u ovim sektorima u Srbiji.

Nemanja Jevtović iz RAS-a je rekao Tanjugu da su dva najprosperitetnija srpska sektora, ICT i sektor poljoprivrede i prehrambene industrije.

Kako je rekao, predstavljaju se visoka tehnologija, informaciona i biotehnologija koja predstavja novu "zvezdu uzdanicu" srpske privrede.

Jevtović je rekao da je poljoprivreda u 2021. imala 3,6 milijardi evra izvoza.

- Odlučili smo se da spojimo ova dva sektora, jer njihova fuzija može da doprinese da se Srbija pozicionira što bolje kao investiciona destinacija u svetu - naglasio je on.

Dodao je da na konferenciji danas u Dubaiju učestvuju i strani investitori.

- Ne možemo da otkrivamo mnoga imena, ali smo dobili potvrdu o učešću virtuelnu i fizičku od najvećih svetskih kompanija – rekao je Jevtović.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike