Koliko će poskupeti struja privredi: Država traži srednje rešenje

11.11.2021

11:22

0

U ponedeljak se održava sastanka na kome bi trebalo da se nađe rešenje za poskupljenje struje privredi, najavio predsednik Republike

Koliko će poskupeti struja privredi: Država traži srednje rešenje
Pixabay

Energetska kriza u Evropi dovela je i do poskupljenja struje za privredu u Srbiji i narednih dana nadležni iz državnih struktura će razgovarati o ceni električne energije za privredu.

Cena struje bi, najavljuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić, trebalo da bude „povoljnija nego na berzi ali ipak nešto viša nego do sada“, kako bi time bili zadovoljni i privrednici ali i da EPS ne bude oštećen.

Cena struje za građane ostaje ista, odnosno da se o eventualnom poskupljenju do sada nije ni razgovaralo.

- Sve i da povećamo za neki procenat, opet bi bila najjeftinija u Evropi. Ali, nismo ni razmišljali o tome - poručio je predsednik.

Odluka u ponedeljak

Na pitanje novinara šta će posle 1.decembra biti sa cenom struje za privredu, Vučić je pri obilasku TE "Nikola Tesla B" u Obrenovcu rekao da već u ponedeljak sledi važan sastanak na tu temu.

On je primetio da povoljnija cena električne energije za privrednike i jeste jedan podstrek za investitore da ulažu kod nas.

- Kod nas su više plate nego u region, ali investitori dolaze ovde. Računamo da će Srbija na kraju godine imati 62 do 63 odsto ukupnih investicija na Zapadnom Balkanu, ali zato moramo da brinemo o velikim potrošačima struje i gasa - rekao je Vučić.

Dodao je da su najveći potrošači „Železara Smederevo“ i borski „Ziđin“, sa kojima je dogovorena cena električne energije, te da se sa drugima razgovara u okvirima koje država može da podnese.

Profimedia
 

- To znači da cena mora da bude nešto iznad cene koštanja, bez obzira na značaj tih kompanija za Srbiju, da ne bi EPS pravio dodatne gubitke. Gledaćemo da za firme obezbedimo mnogo bolju cenu nego na berzi, ali da bude nešto viša nego danas -  rekao je Vučić.

Ponovio je da se povoljnijom cenom struje za privrednike deluje podsticajno na njih, za buduća ulaganja, jer država želi da investitori ostanu ovde, da su im pogoni u našoj zemlji, jer svojim radom doprinose stvaranju većeg BDP-a Srbije.

- Naći ćemo rešenje da budu zadovoljni svi, i EPS i privrednici, to je najvažnije - rekao je Vučić i dodao da i u EPS-u to razumeju.

Od proleća do sada struja je za privredu u Srbiji poskupela više od 50 odsto, nekim gotovo i 100 odsto u osnou na stare ugovore. Kriza sa gasom u Evropi podigla je cene struje, čemu je doprineo i skok cena nafte, tako da su cene svih energenata uzletele.

BONUS VIDEO

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti