Rusi „dolaze“: Zbog intervencije Moskve cena gasa u Evropi jutros ispod 800 dolara

10.11.2021

11:00

0

Cena gasa u Evropi spustila se jutros ispod 800 dolara za 1.000 kubnih metara, jer se očekuje dodatno povećanje isporuka iz Rusije

Rusi „dolaze“: Zbog intervencije Moskve cena gasa u Evropi jutros ispod 800 dolara
Copyright Printscreen/Youtube

Podaci londonske berze ICE pokazuju da je cena gasnih fjučersa za decembarsku isporuku na holandskom TTF čvorištu pala je na 791,6 dolara za 1.000 kubnih metara na otvaranju današnjeg trgovanja, javlja agencija Tass.

Rano jutros, pumpanje ruskog gasa kroz gasovod „Jamal - Evropa“ poraslo je za skoro 25 odsto u odnosu na prethodni dan. Prethodnih nedelja na tom pravcu je bio „zastoj“ ka Evropi jer je Poljska provodila reverzibilnu operaciju uzimanja (ruskog) gasa iz Nemačke da ne bi koristila direktno.

Pored toga, „Gasprom“ je u sredu, 10. novembra, podneo zahtev za maksimalan obim tranzita gasa kroz Ukrajinu, u iznosu od 109,3 miliona kubnih metara dnevno, dodaje se u informaciji.

Prethodno je ruski energetski div objavio da je počeo da primenjuje plan o pumpanju gasa u pet evropskih podzemnih skladišta u novembru.

Predsednik Rusije Vladimir Putin naložio je "Gaspromu" da poveća isporuke u podzemna skladišta u Evropi kako bi olakšao energetsku krizu.

Direktor "Gasproma", Aleksej Miler, potvrdio je da da će kompanija ispuniti ovo naređenje.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike