Vlada razmatra cenu struje za privredu, odluka uskoro

13.10.2021

10:58

0

Vlada Srbije do sada nije donela odluku o ograničenju cene električne energije za privredu, ali se time bavi, kažu iz Elektroprivrede Srbije

Vlada razmatra cenu struje za privredu, odluka uskoro
Copyright Pixabay

- Ta odluka o ceni struje za privredu će biti ubrzo doneta - rekao je danas direktor EPS-a, Milorad Grčić, prilikom obraćanja članovima Nadzornog odbora tog javnog preduzeća na temu realizovanih investicija u poslednjih pet godina.

Grčić je rekao da građani Srbije imaju najjeftiniju cenu električne energije u regionu i da nije u planu da se cena menja.

Za razliku od cene za domaćinstva, koja je ograničena i subvencionisana, za privredu je cena tržišna i struju je moguće nabaviti od licenciranih snabdevača. Zbog aktuelne energetske krize, mnoge zemlje u EU sprovode i razmatraju mere energetske pomoći privredi zbog rekordnih cene energenata.

"Sreća da imamo termoelektrane"

Grčić je rekao da je energetska kriza pokazala da bi problemi po privredu Srbije bili veliki da se ušlo u zatvaranje nekih termo kapaciteta koji proizvode električnu energiju iz lignita.

Istakao je da bi neke fabrike bile zatvorene, a neke bi bile dislocirane i naglasio da predsednik Aleksandar Vučić nije dozvolio da se išta od kapaciteta EPS-a gasi.

Grčić istakao da je konzum (potrošnja) električne energije u Srbiji porastao za 13 posto na godišnjem nivou, što je rezultat oživljavanja privrede i izgradnje fabrika.

Ozelenjavanje EPS-a

Direktor EPS-a je istakao da je cilj te kompanije da za pet godina ima više instalisanih i termo i hidro potencijala, ali da se odnos od sadašnjih 70 prema 30 posto za termoelektrane u odnosu na hidroelektrane pomeri na 60 prema 40 posto.
Planovi EPS-a su da 2030. godine ima 240 megavata instalisanih solarnih, i 100 megavata iz vetroparkova, rekao je on i ocenio da ta kompanija nije protiv zelene energije, nego naprotiv. Rekao je da će po pitanju zaštite životne sredine EPS u potpunosti biti usaglašen sa normama EU do 2027. godine. Podsetio je da se u tri projekta odsumporavanja za termoelektrane ulaže 600 miliona evra.

Grčić je naveo da je za pola godine EPS ostvario dobit od 11,5 milijardi dinara, i dodao da je u periodu od 2016-2020 godine ostvario izvoz od četiri teravata električne energije.

On je istakao da je za 5,5 godina u EPS-u investirano 2,36 milijardi evra, od čega su značajan deo sredstva kompanije, i najavio da se investicije neće zaustavljati.

Kroz revitalizaciju termo kapaciteta do sada je podignuta instalisana snaga za 180 megavata, a na kraju procesa revitalizacije to će biti 225 megavata.

Važnije od "Đerdapa 3"

EPS je „ušao u papire“ za projekat izgradnje reverzibilne Hidroelektrane „Bistrica 2“, što je Grčić ocenio kao veći prioritet od „Đerdapa 3“ pošto će pored 0,7 teravata proizvodnje omogućiti i njeno lakše balansiranje.

Rekao je da sa planiranom revitalizacijom šestog agregata „Đerdapa 1“, kao i „Đerdapa 2“ kalkuliše zbog elektroenergetske krize u svetu i potreba za svim kapacitetima na mreži.

Naglasio da je ponosan na širenje EPS-a izvan Srbije odnosno investiranje u izgradnju Hidroelektrana „Gornje Drine“, u koje će biti uloženo 250 miliona evra za instalisanu snagu od 181 megavat.

Nastavak ulaganja u TE

On je najavio da će „Blok 3“ Termoelektrane „Kostolac“ od 350 megavata u čiju izgradnju se ulaže 542 miliona evra biti na mreži 2023. godine.

Istakao je da će EPS nastaviti da se bori za nastavak izgradnje termoelektrane „Kolubara B – Kalenić“, za čijih 350 megavata je najavio investiranje do 400 miliona evra.

Pixabay/ Wolfgang Borchers
Termoelektrane trenutno dobre svima

Govoreći o ulaganjima u rudarski sektor, Grčić je istakao da je podignut kapacitet kopa „Drmno“, kao i da su na kopu „Kolubara“ posle sanacije poplava u 2014. godini stvoreni uslovi da bude sve manje zastoja u radu a proizvodnja je sve stabilnija.

On je istakao značaj ulaganja i otvaranje rudnih polja „G“ i „E“, i posebno naglasio značaj otvaranja kopa „Radljevo“ što je EPS uradio 2019. godine.

Grčić je danas otkrio da se u EPS-u bave analizom moguće gasifikacije najstarijih blokova termoelektrana kao što su „Kolubara A“ i „Morava“ u Svilajncu.

Za rezultate i razvoj EPS u poslednjih pet godina Grčić se posebno zahvalio predsedniku Aleksandru Vučiću koji je imao strategiju i viziju, i dao podršku očuvanju EPS-a.

- EPS je danas u potpunosti sačuvan, čak smo sačuvali i sva izdvojena preduzeća - rekao je on.

Grčić naglasio da stabilnost i sigurnost proizvodnje EPS-a potiču iz termoelektrana odnosno proizvodnje na ugalj. On se založio za očuvanje EPS-a, svih proizvodnih kapaciteta i modernizaciju, očuvanje rudnika i jačanje EPS-a, kako bi ta kompanija ostala stub privrede Srbije.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike