Vlada donela odluku: Severna Makedonija proglasila energetsku krizu od mesec dana

09.11.2021

16:41

0

Bekteši je danas rekao da je odluka doneta na osnovu procene da postoji rizik od nestašice električne energije

Vlada donela odluku: Severna Makedonija proglasila energetsku krizu od mesec dana
Skoplje - Copyright Pixabay

Vlada Severne Makedonije proglasila je krizno stanje u snabdevanju strujom u trajanju od 30 dana, izjavio je ministar ekonomije Krešnik Bekteši.

Bekteši je danas rekao da je odluka doneta na osnovu procene da postoji rizik od nestašice električne energije, zbog ograničenih kapaciteta makedonske proizvodnje i povećanih cena struje na stranim tržištima.

-Jedina mera koja proizlazi iz odluke o proglašenju energetske krize jeste ubrizgavanje novca u državne energetske kompanije radi stabilizacije situacije na tržištu struje i obezbeđenja stabilnog snabdevanja, rekao je Bekteši novinarima.

Naveo je da će država intervenisati budžetskim sredstvima radi povećanja likvidnosti Elektrana Severne Makedonije i prenosnog sistema MEPSO, i zbog uvoza struje u slučaju eventualnih havarija u elektranama.

Uredbu o proglašenju kriznog stanja u snabdevanju električnom energijom Vlada je donela na osnovu procene Komisije za praćenje snabdevanja električnom energijom da postoji rizik od krizne situacije zbog nedostatka struje i stanja na tržištu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike