Predsednik u Obrenovcu: Da nemamo ugalj, morali bismo da ugasimo struju u 10 najvećih gradova (FOTO)

11.11.2021

09:10

0

Predsednik Vučić je obišao radove i izrazio zahvalnost radnicima koji su doprineli da Srbija bude jedan od lidera u regionu kada je reč o električnoj energiji

Predsednik u Obrenovcu: Da nemamo ugalj, morali bismo da ugasimo struju u 10 najvećih gradova (FOTO)
Tan2021-11-11_114641968_3 - Copyright TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je radove na revitalizaciji bloka B termoelektrane "Nikola Tesla B".

Sa njim u obilasku bili su predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković, kao i direktor EPS-a Milorad Grčić.

- Ovi radnici su danonoćno radili najteže poslove, 58.000 zavarivanja, ubacivali vodu pod najvećim pritiskom gde god se pojavi. Neverovatan posao je urađen, od ovoga živi Srbija, od ovoga imamo 650 megavata na dnevnom nivou. To je spas za Srbiju. Oko 25. se očekuje uključenje na mrežu i od tog trenutka nemamo više problema sa strujom, i možemo mali deo da čuvamo za teška vremena i ne moramo da uvozimo struju za 200 evra po megavatu. Ovo je od presudnog značaja za nas. 

- U svakom slučaju, rešavaćemo to i učiniti sve da građani budu sigurni da će imati toplu zimu u svojim domovima, da će imati dovoljno gasa i električne energije, da neće biti nikakvih isključenja kakvih će svakako biti u mnogim drugim evropskim zemljama - dodao je tada Vučić.

Po dolasku u TENT, predsednik Srbije dobio je poklon od radnika.

Nakon toga se zahvalio radnicima i poslao jaku poruku:

- Od ovoga Srbija živi! Ne moramo da uvozimo struju, kao što smo morali nekada. Mi ćemo struju izvoziti, ali kada namirimo naše potrebe. Da bi Novi Sad imao struje, mi smo davali gas, sve smo se snašli! Ali bez ovih ljudi ovde ne bismo mogli ništa. Zbog ovoga danas imamo tople domove, imamo struje i zbog ovoga država ne krvari.

Modernizacija je nešto na šta je predsednik stavio poseban akcenat.

- Predstoji nam zima,  probleme imaju gotovo svi u regionu što se tiče energije. Ali mi zavisimo od 65 odsto struje koju dobijamo od uglja. Sve ovo ovde je nova oprema. Cela elektrana "Nikola Tesla B" biće na nivou poljskih! Možemo da kažemo da je na nivou najmodernijih evropskih.

"Nalazimo se u paklu zbog cene gasa"

- Mi danas trošimo 2,5 milijarde kubnih metara gasa. Ne smemo da naručimo mnogo gasa, jer nemamo gde da ih sačuvamo, imamo nedostatak skladišta. Zato se nalazimo u paklu zbog cene gasa. Mnogo toga nam zavisi od struje i energetike. Zato sam zahvalan ljudima koji su ovaj važan posao priveli kraju. Zato kažem neka sve bude u redu od 18. do 25. novembra, neka sve prođe kako treba - dodao je predsednik.

Svestan problema sa ugljem, ipak je istakao da je on neophodan i pod kojim uslovima mora da se koristi.

- Još nisam video da je neko zatvorio, naprotiv otvorili su mnogi kapacitet za ugalj. Poljska nije htela da zatvori, oni imaju najnižu cenu struje. Mi ćemo svakako smanjivati potrošnju uglja. Narodu moramo da kažemo da bi razumeli, mi moramo da isključimo struju, i u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Zrenjaninu, Pančevu, Kraljevu i svim najvećim gradovima u Srbiji. E onda ćete da me pitate zašto nemate struju? Dakle da nemamo ugalj, morali bismo da isključimo energiju. Dakle, to nije ničiji hir, već nasušna potreba da imamo struju. Ako isključimo kapacitet uglja, nećemo imati struju. Ako mislite da postoji neko ko će da plati hiljade megavate električne energije po ceni od 230 evra, bankrotirala bi država - rekao je Vučić.

Tek će biti doneta odluka o tome da li će naša zemlja učestvovati u gradnji nuklarki u okolnim zemljama ili će i sama praviti modularne nuklearke (male modularne nuklarne rekatore).

- Dobijamo 68 odsto struje iz uglja i moramo da radimo na pravljenju novih kapaciteta iz obnovljih izvora, ali moraćemo da pravimo i bazne kapacitete. Za šta ćemo se odllučiti, to ćemo da vidimo u godinama pred nama - da li da učestvujemo u nuklearkama u okolnom zemljama ili ćemo sami moći da pravimo te modularne - rekao je Vučić.

Nuklearke su kompleksne, od same ideje preko realizacije

- Pre šest dana sam razgovarao sa Orbanom oko njihove nuklearke, naša želja bi bila da imamo vlasništvo u iznosu od 15 odsto. Ali ti razgovori su tek na početku, to bi nam bila najbolja varijanta. To nije jednostavno pitanje za Srbiju - kaže predsednik.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike