Vreme je za božićni bonus: U Nemačkoj prosek grane i do 5.650 evra

06.11.2021

12:02

0

Kraj godine uspešne firme tradicionalno obeležavaju i isplatom tzv. 13. plate, odnosno „božićnih bonusa“, kako to zovu na Zapadu

Vreme je za božićni bonus: U Nemačkoj prosek grane i do 5.650 evra
Copyright Pixabay

Božićni i novogodišnji praznici se neumitno približavaju a taj period godine, pored velikih prazničnih kupovina, tradicionalno obeležava i isplata bonusa u kompanijama.

Ne mislimo pritom na menadžerske godišnje li kvartalne bonuse, već na one koje u firmama dobijaju svi. A takvih firmi, a time i radnika, u razvijenim zemljama nije malo, pokazuju i podaci nemačkog Saveznog zavoda za statistiku, Destatisa.

Pravo na odgovarajuću posebnu isplatu na kraju godine imalo više od 87 odsto svih zaposlenih, jer u Nemačkoj su rašireni osnovni kolektivni ugovori.

Ta „13. plata“, kako je se mi sećamo iz nekih drugih vremena i pogrešno je povezujemo sa „socijalizmom“, u Nemačkoj je u proseku 2.677 evra. Za godinu dana je porasla 1,9 odsto, piše Fenix-magazin.

Koliko je „prosek“ u statistici i u Nemačkoj varljiva kategorija, govori i podatak da je božićni bonus veoma različiti u pojedinim sektorima privrede.

Zaposleni u sektoru industrije koksa i prerade mineralnog ulja u proseku dobijaju 5.651 evro, u proizvodnji hemijskih proizvoda - 5.369 evra a u sektoru snabdevanja energijom - 5.171 evro.

Mnogo manji, ali ipak postoje, su bonusi u sektorima proizvodnje odeće (2.676 evra) i proizvodnje hrane i hrane za životinje (2.519 evra).

Zaposleni u ugostiteljstvu dobiće u proseku bonus u iznosu od 861 evra.

Najniži bonus biće isplaćen zaposlenima u sektoru „raspoređivanja i zakupa radnika“. Tu će se u proseku isplatiti 301 evro.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Fenix-magazin

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike